31
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

AB destekli rehabilitasyon projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dezavantajlı ve korunmaya muhtaç guruplarla ilgili çalışmalarına hazırladığı bir Avrupa Birliği (AB) Projesi ile devam ediyor. Son dönemde çeşitli tartışmalarla gündeme gelen dezavantajlı ve korunmaya muhtaç insanlarla ilgili boşluğu bir süre önce tespit eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sorunun çözümü için Avrupa Birliği destekli bir proje hazırladı. Proje, ilk incelemenin ardından Başkanlığını Büyükelçi Hansjörg Kretschmer'in yaptığı Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından beğenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri ve Tanıtım Müdürlüğü’nün (ABİTAM) Sağlık Daire Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirdiği proje, öncelikle Darülaceze ve Toplum Temelli Rehabilitasyon Merkezlerine (TTR) yönelik olarak hazırlandı.

Toplam bedeli 90 bin YTL olan rehabilitasyon projesi için AB’den 50 bin euro destek istendi. Proje, ilk incelemenin ardından Başkanlığını Büyükelçi Hansjörg Kretschmer'in yaptığı Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından “kabul edilebilir” bulundu. Maddi destekle ilgili olumlu kararın önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.

Akıl hastaları ve çocuklar gibi korunmaya muhtaç insanların maruz kaldıkları şiddetin bir insan hakkı ihlali sayıldığına dikkat çeken AB İlişkileri ve Tanıtım Müdürü Av. Tarık Yusuf Uçar, “Projenin esas amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı ve Sağlık A.Ş. bünyesinde bulunan personelinin eğitilmesi. Sağlık Personeli’nin tamamına, şizofreni ve şizofreni hastalarına yaklaşım ile ilgili 9 aylık eğitim vereceğiz. Böylece şizofreni hastalarının özelliklerini ve dünyaya bakışını öğreteceğiz. Bu projeyle şizofreni hastalığının zararlarını en aza indirmeyi ve hastaları toplum içinde yaşayabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Sağlık personeline ‘şizofreni hastalarına yaklaşım’ eğitimi…

AB İlişkileri ve Tanıtım Müdürlüğü’nün projesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi personelinin tamamına bakım ve sorumluluğu altında bulunan şizofreni hastalarına yaklaşım konusunda 9 ay süresince özel bir eğitim vermeyi hedefliyor. Ayrıca belirlenecek pilot bölgeden seçilen şizofreni hastaları da süreç içinde topluma kazandırılma yönünde eğitilmiş olacaklar.

Proje etkinliğinin en üst düzeyde olması için Sivil Toplum Kuruluşları ve Akademik desteğinin de alınması hedefleniyor. Bu amaçla proje Şizofreni Dostları Evi Derneği’nce yürütülecek, personele gerekli eğitimler de Marmara Üniversitesi’nce verilecek.

Mertcan-Kenthaber / İSTANBUL
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 22:40:47
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 10:09:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?