1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Adalar, yaz turizmine hazır

Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Adalar'da turizm yatırımlarına ağırlık verdiklerini ve faytonculuğun geliştirilmesine çalıştıklarını söyledi. 

Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde Adalar'ın yerleşik nüfusunun 100 bin civarında olduğunu, hafta sonlarında yerli ve yabancı turistlerle bu sayının 1 milyona yaklaştığını anlattı. Turistlere Adalar'ı tanıtmak için birçok proje hazırladıklarını ve bir kısmını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Özden, ''Faytonculuk müessesesi adalarımızın tarihten getirdiği önemli özelliklerden birisidir. Biz faytonculuğu bütün olarak ele aldık ve ahırlarından güzergahlarına kadar birçok alanda yeni yatırımlar yaptık. Adalarımızın güzelliği dünyaca biliniyor. Gerek yerli gerekse yabancı turistleri bu güzellikleri görmeye ve fayton gezisine bekliyoruz'' diye konuştu. 

Adalar'ın turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla yatırımların devam ettiğini dile getiren Özden, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Adalar'ı turizme hazırlama noktasında parklarımızı, yollarımızı, manastırlarımızı, kiliselerimizi, camilerimizi yeniliyoruz. Hepsine destek veriyoruz. Ulaşımın daha kolay hale gelmesi, plajlarımızın daha rantabl olması, halkımızın beğenisinin artması turizmi de ciddi manada olumlu yönde etkileyecektir. Her geçen sene ziyaretçi sayımız hızla artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Adalar'ın çok önemli bir turizm merkezi haline geleceğine inanıyorum.''

ÖN GÖRÜNÜM PROJESİ
Özden, yeni uygulanmaya başlanan ''Ön Görünüm Projesi'' ile Adalar'ın çehresini daha güzel hale getireceklerini bildirdi.
''Ön Görünüm Projesi'' çalışmalarına Heybeliada'dan başladıklarını belirten Özden, diğer adalarda da projelerin hazırlanmakta olduğunu kaydetti. 

Özden, şöyle konuştu: ''Şu anda Heybeliada'nın ön görünümünü güzelleştirme çalışmaları adanın çehresini değiştirecek şekilde ortaya çıkıyor. Büyükada'nınprojesi kurulda hazırlanıyor. Kınalıada ve Burgazada'nın ön görünüm projeleri çiziliyor. Bu alt yapı çalışmaları bittikten sonra adalarımızın ön yüzleri inci gerdanlık gibi süslenecek.'' İsveç ve Yunanistan'dan iki kardeş belediyeyle iş birliği içinde çalıştıklarını anlatan Özden, ''İki kardeş belediyemiz var. Bunlar İsveç'in Nacka ve Yunanistan'ın Paleo Faliro ilçe belediyeleridir. Onlarla özellikle turizmin geliştirilmesi konusunda ilişkilerimiz son derece güzel gidiyor. Başkent Atina'ya bağlı olan Paleo Faliro ilçesi, Adalar'dan giden vatandaşlarımızın yaşadığı bir bölgedir'' diye konuştu.

BÜYÜKADA'DA 227 FAYTONCU HİZMET VERİYOR 

İstanbul Motorsuz Kara Taşıtı Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı Hıdır Ünal da yerli ve yabancı turistlere faytonlarla turistik gezi imkanı sunduklarını belirtti. Odanın dernek kimliğiyle 1950 yılında kurulduğunu, 1986 yılından bu yana da oda olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Ünal, Adalar'da 400 üye ile yerli ve yabancı turistlere hizmet verdiklerini ifade etti. 

Sadece Büyükada'da 227 faytonun bulunduğunu kaydeden Ünal, şöyle konuştu: ''İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden yılda bir kez gönderilen tarifeye göre hizmet veriyoruz. Büyükada'da 14 kilometrelik büyük tur, 8-9 kilometrelik küçük turumuz var. Yeni tarife gelmedi ancak geçerli tarifeye göre büyük turun ücreti 40 YTL, küçük turun ücreti 30 YTL'dir.'' Adalar'da ulaşımın faytonlarla sağlandığını anlatan Ünal, ada sakinlerinin 4-5 YTL'lik ücretlerle faytonlardan yararlandığını söyledi. 

Adalar'da motosiklet türü araçların kullanımının kaymakamlık tarafından yasaklandığını belirten Ünal, ''Adalar, Anıtlar Kurulunca SİT alanı ilan edildiğinden fayton dışındaki ulaşım araçlarına müsaade edilmiyor. Ancak son zamanlarda scooter denen araçlar adalarımızda sık görülmeye başlamıştı. Adalar Kaymakamlığının çalışmalarıyla scooter türü araçların kullanımı yasaklandı'' diye konuştu. Kiralık bisiklet uygulamasının da yaygınlaştığına değinen Ünal, ''Bisiklet sürücüleri adalarımızda hangi yolları kullanacaklarını bilmediğinden sıkıntılar ortaya çıkıyor. Hatta bu bisikletler adalarımızda kazalara da sebebiyet veriyor'' dedi.

AT AHIRLARI BÖLGESİ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Büyükada'daki at ahırları bölgesinde yeni ve modern at ahırlarının inşa edildiğini hatırlatan Ünal, burada eksik gördükleri konuları ilgili birimlere ilettiklerini söyledi. Ünal, şöyle konuştu: ''At ahırları konusu, adalarımızda kangren haline gelmişti. Büyükada'da yeni yapılan ahırlar fayton işletmecilerimizin işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracak. Ancak buralarda bazı eksikler olduğunu görüyoruz. Sadece Büyükada'da 227 fayton var. Büyükada'da 140 yeni ahır inşa edildi. Yani 87 esnaf açıkta kalıyor. Yeni 40 ahır daha ilave edilmesi gerekiyor. Bunun yanında veteriner yeri, turistlerin direkt at ahırları bölgesine ulaşımını sağlamak için iskele ve gübre toplama istasyonlarına ihtiyacımız var. Bu taleplerimizi ilgili birimlere ilettik. Değerlendirmeye alınacağını bildirdiler.''
AA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2007 Pazar 12:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?