30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Afet yönetimi tek çatıda toplanıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İstanbul'da geçtiğimiz ay meydana gelen sel felaketinin ardından bir yetki karmaşası yaşandığını belirterek, ilgili birimlerin bundan sonra tek çatı altında toplanacağını açıkladı.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM), sel felaketi ve sonrasında yaşananlara ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazır bulundu. Konuşmasında, Türkiye'nin öncelikli bir çok konusu olduğunu belirten Çiçek, yaşanan felaketlerin de öncelikli konuların başında geldiğine dikkat çekti.

Cemil Çiçek, "Afetler meydana gelmeden evvel alınacak tedbirlerin yeni baştan gözden geçirilmesi, afet durumunda ve sonrasında yapılacak çalışmaları büyük bir ciddiyet ve titizlik içerisinde sürdürülmesini zaruret olarak görüyoruz. Bu işler benim zamanımda oldu senin zamanında oldu diyerek bir yere varamayız. Kimse masum değildir. Tutun ki sorumluluğun yüzde 99'u bende, ama yüzde biri yine size kalıyor" dedi. Bu konuda düşüncesi, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin yardımcı olması, düşüncelerini paylaşması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, "Afet ve acil durumlarda mahalli ile merkezi idare yetkileri bazen kendi aralarında çakışıyor ve çatışıyor. Türkiye'de geçen ay yaşanan sel felaketinin ardından yetki karmaşası yaşanmıştır. Başbakanlığa bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı Acil Durum Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü artık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı adı altında tek çatıda toplanacaktır. Başbakanımız geçen ay yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda beni görevlendirdi" diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, küresel ısınma nedeniyle yağışların bundan sonra düzensiz olabileceğini, benzer olayların yaşanabileceğini belirti. Bu konuda daha kalıcı tedbirler alınmasının şart olduğunu belirten Vali Güler'in ardından söz alan Topbaş da, "İstanbul'da artık ve Türkiye'de bu tip olayların tek merkezden çalışmalar yapılması önemli. Bazen kurumlar arasında bilgi akışında eksiklikler oluyor" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 13:53:04
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 15:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?