4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Ahilik Bayramı' Eminönü'nde kutlandı

"Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı", İstanbul Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneği öncülüğünde, Türkiye Finans'ın sponsorluğuyla İstanbul'da kutlandı. 

Verilen bilgiye göre Eminönü Yeni Cami Meydanı'nda düzenlenen törene çok sayıda esnaf ve zanaatkar katıldı. 

Törende bir konuşma yapan ve Ahilik kavramının özünde "iyi ahlaklı" olmanın yattığını vurgulayan İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun, "Ahilik kavramı üretici, tüccar, esnaf odaklı olsa da temel hedef tüketicidir, tüketicinin korunmasıdır" dedi. Dr. Ersun, "Dünyada küreselleşmenin faydalarının yanı sıra toplumu bunaltan etkilerini bertaraf etmenin yolu Ahiliğin kendine özgü yöntemlerini özümseyerek bunlardan yararlanmaktan geçmektedir" dedi. 

Tarih boyunca Ahiliğin, sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşım kavramları ile özdeşleştiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus ise Ahiliğin bugün tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu bir felsefe olduğunu belirtti. Çelikus, "Ahilik, şu anda dünyada yaşanan ekonomik krizin reçetesidir. Ahilik anlayışı evrensel bir çaredir" dedi. 

Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Aydın Gündoğdu da konuşmasında Ahilik anlayışının yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Gündoğdu, "Ekonomik ve sosyal olarak yaşanabilecek tüm sıkıntıların dayanışma, moral, iyi ahlak, doğruluk, işbirliği, pozitif yaklaşımlar ve yardımseverlikle; kısacası Ahilik anlayışıyla aşılabilmesi mümkündür" dedi. 

Gündoğdu, özellikle böyle bir süreçte, bu etkinliğe destek vermenin çok anlamlı olduğunu belirterek, geçmişte olduğu gibi bugün de esnafın yanında olduklarını vurguladı. Ahilik anlayışının ruhu ne ise, Türkiye Finans olarak bankacılık anlayışlarını da aynı ruhla dizayn ettiklerini söyleyen Gündoğdu, "Türkiye'ye faydalı bir tuğla koymaya çalışan esnafın, KOBİ'nin, herkesin yanındayız. Verdiğimiz kredinin öncelikle esnafa fayda sağlamasını hedefliyoruz" diye konuştu. 

Törende mesleğinin gelişimine katkıda bulunan ve alanında önemli başarı yakalayan meslek duayenleri birer plaket ile ödüllendirildi. Etkinlikler çerçevesinde Ahilik Kütürü'nde önemli bir yeri olan ve kalfalıktan ustalığa geçişin sembolü olarak kabul edilen "Şed Kuşanma" töreni de temsili olarak canlandırıldı. Geleneksel Ahi pilavı ve Osmanlı şerbetinin dağıtıldığı kutlamalarda katılımcılara Ahi şekeri ikramı yapıldı. Etkinlikler kapsamında Mısır Çarşısı esnafı da ziyaret edilerek bayramları kutlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 21:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?