4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Aikido ustası İstanbul'da

Türkiye'ye Aikido'yu getiren ve sevdiren Kenji Kumagai, ilerleyen yaşına rağmen Türkiye'deki bu spora verdiği desteği sürdürüyor.


1982 senesinde Türkiye'ye gelerek Aikido çalışmalarını başlatan, Türkiye'deki Aikido'nun baş mimarı ve üstadı Shihan Kenji Kumagai, bu yıl da ülkemizde seminerler verecek.

Florya'daki Corner Spor Merkezi'nde Türkiye'nin ilk Aikidocularından Ali Uludağ ile küçük bir gösteri yapan Kenji Kumagai, bu spor dalı ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'nin farklı şehirlerinde seminerler vermek üzere ülkemize gelen 63 yaşındaki Japon antrenör Nenji Kumagai, Aikido'yu Türkiye'ye getirdiğinde, ilerleyen yıllarda bu kadar çok sevileceğini tahmin etmediğini belirterek, "1982'de Türkiye'ye geldiğim zaman Aikido'yu bilen yoktu. Türkiye'den önce Kahire'deydim ve orada da Aikido'yu başlattım. Türkiye'de şu an 2 binden fazla Aikido'yla uğraşan var. Bu bana mutluluk veriyor. 25 yıl önce burada Aikido'yu başlattığım zaman, ileride bu kadar bu sporla uğraşanın olacağını tahmin edemezdim" diye konuştu.

Aikido'nun barışçıl bir spor olduğuna dikkat çeken Kenji Kumagai, "Japon kültüründe Judo, Kado, Sado gibi bütün sporlarda bizim amacımız, vücudumuzla görünen birşeyler yapıp, görünmeyen bir şeye ulaşmaktır. Biz eğer bunun için çalışmıyorsak, bu yaptığımız çalışmaların hiçbir anlamı yoktur. Görünen birşeyler yaparak, görünmeyen düşünsel bir noktaya ulaşmaya çalışırız. Bu sporun amacı ayrıca karşımızdakine zarar vermek değil, etkisiz hale getirmek. Yani başka birini yenmek değil, sadece kendimizi güçlü hale getirmek. Bunu genci-yaşlısı, bayanı-erkeği herkes yapabilir. Kendini güçlendirmek isteyenler bu sporla uğraşabilir" şeklinde konuştu.

Usta Aikidocu Kenji Kumagai ayrıca, Türkiye'de Aikido'ya Ali Uludağ olmak üzere 10 kişiyle başladığını ve mükemmel öğrencileri olduğu için bundan büyük gurur duyduğunu söyledi.

Kenji Kumagai'nin öğrencisi ve Türkiye'nin ilk Aikido'cularından olan Ali Uludağ ise, bu spor hakkında yurt dışında sayısız seminerler verdiğini ve bir çok öğrenci yetiştirdiklerini ifade etti.

Yetiştirdikleri öğrencileri yurt dışına hocalık yapmaları için gönderdiklerini vurgulayan Uludağ, "Bir çok ülkelerde öğrencilerimiz var. Burada yetiştirdiğimiz öğrencilerimizi yurt dışında hocalık yapmaları için gönderiyoruz. Bu arada hocamızı Kenji'yi her yıl Japonya'da ziyaret ediyorum. Orada onlarla çalışmalar yapıyoruz. Hocamız Türkiye'de kaldığı sürece bize hep destek verdi. Kendisine sağlıklı nice yıllar diliyorum" dedi.

Ali Uludağ ayrıca, Aikido'nun birine vurmak yada kırmak gibi bir amacının olmadığını, sadece rakibin enerjisini etkisiz hale getirmek olduğunu belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 07:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?