4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ailelerin içi rahat olacak

İstanbul Maltepe'de önümüzdeki ay örnek uygulamalara sahip bir engelliler rehabilitasyon merkezi hayata geçecek.

500 engelliye hizmet verecek olan tesiste aileler de engelli bakım ve iletişimi konusunda eğitim görebilecek. Engelliler rehabilite edilirken her türlü işlem duvarlara monte edilen yüzlerce kamera ile izlenebilecek. Kamera görüntüleri Maltepe Belediyesi'nin internet sayfasından 24 saat boyunca canlı olarak yayımlanacak. Aileler çocuklarını engelliler merkezinde bulundukları süre boyunca internet üzerinden evlerinde takip edebilecek. 5 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olacak merkez, hidroterapi havuzları, fizyoterapi muayenehaneleri, bireysel ve grup çalışma odaları, konuşma terapi odaları, spor salonu, yatak odaları, dinlenme birimleri, yemekhane, seminer odası, 5 adet atölye, seramik fırını, masa tenisi salonu, çok amaçlı salonlar, arşiv, uygulama evi, bilgisayar odaları, müzik odası ile hizmet verecek. Merkezde bir de misafir odası bulunacak. Böylece aileler engelli çocuklarını 2-3 gün gibi kısa süreli şehir dışı seyahatlerinde veya benzeri durumlarda merkeze bırakabilecekler. Tüm bu işlemler de ücretsiz olacak.

Temeli, kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından geçtiğimiz yıl atılan Altayçeşme Zihinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi inşaatı yakında tamamlanıyor. 5 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip olan merkez, inşaatı tamamlandığında özürlülerin yanı sıra aileleri için de onların beklentilerini karşılayacak. Maltepe Belediyesi'nin başlattığı proje, engelli gruplar içinde en mağdur grubu oluşturan kendi yaşamları hakkında karar alma iradesine tümüyle sahip olamayan zihinsel engellilere sahip çıkan örnek bir merkez. Merkezde her türlü sosyal donatı imkânı tasarlanmış. Engellilere ait bir lokal bile düşünülmüş. Tesisin bin metrekarelik bahçesi ise engellilerin bitki ve sebze yetiştiriciliğini öğrenip uygulayacağı bir mekân olacak. Bahçede bazı hayvan türlerinin beslenebileceği ve engellilerin hayvanları tanıyabileceği küçük bir alan oluşturulacak.

4 milyar YTL'lik yatırım maliyetine sahip merkezi hayata geçiren Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, projenin pek çok yönüyle ilkleri hayata geçireceğini kaydetti. Ülkemizde özürlü ve ailelerinin rehabilitasyon, bakım, istihdam ve toplumsal yaşam etkinliklerine katılımda sorunlar yaşadığını belirten Köse şunları söyledi: "Biz de sosyal belediyecilik anlayışı ile gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimizle ilçemizde yaşayan bedensel ve zihinsel engelli vatandaşlarımıza el uzattık. Kalıcı bir eser olacak olan bu dev projemiz ile büyük bir soruna cevap vereceğiz. Maltepe Belediyesi olarak bu kesimdeki insanlarımıza Altayçeşme Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi olarak kurumsal destek ve katkı sağlayacağız."

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 18:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?