30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Ailesi boşanmış çocuklara terapi

İstanbul'daki araştırmada, 37 bin 34 öğrencinin anne babasının ayrı olduğu saptandı.

Sorunlu çocuklara ve ailelerine terapi uygulanacak..
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullarda yaptığı araştırma, boşanmış aile çocuklarının büyük sorunlar yaşadığını ve başarısız olduğunu ortaya çıkardı. Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve bilim adamlarının işbirliğiyle sorunun çözülmesi için harekete geçti. Proje için İstanbul 'pilot bölge' seçildi. İstanbul'daki ilköğretim okullarında yapılan araştırmalarda 37 bin 34 öğrencinin boşanmış aile çocuğu olduğu ve bu çoçcukların yüzde 85'inde uykusuzluk, şiddet, sürekli hayal kurma, davranış bozukluğu ve ders başarısızlığı saptandı. Boşanmanın toplumun temellerini sarsacak bir olgu olduğunu ve çocukların bu durumdan fazlasıyla etkilendiğini söyleyen sosyolog ve eğitimciler, "Anne-baba ayrılığı, çocuğun gelişiminde ve yaşamı boyunda büyük ruhsal bunalımlara girmesine sebep oluyor" diyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, "Boşanma ile sorunlar bitmiyor. Aileler ekonomik yönden sarsılıyorlar. Çocukların bakımı sorun oluyor. Öğrencinin eğitimi deyim yerindeyse felç oluyor" dedi. Projeyi koordine eden İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Güner Ergenç, Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan çalışmanın detaylarını şu şekilde açıkladı: "İstanbul'da bulunan bin 900 rehber öğretmen ve yönetici, uzmanlar eşliğinde kursa alındı. Terapiler, okulların 6.7.8 ve 9'uncu sınıflarında, 6 kişilik gruplar halinde, sessiz bir ortamda ve yuvarlak masa etrafında yapılacak. Öğrencilerden mutlu aile tabloları çizmeleri istenecek. Terapilere öğrencilerin yanı sıra aileler de alınacak."

* Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Boşanma, çocuğun bütün dengesini sarsar. Annebabalıktan boşanma olmaz. Kaybetme korkusu, terk ediliş, suçluluk duygusu, çocukta depresyon yaratır. Öğrencide davranış bozukluğu başlar. Okulda ve çevresinde yalnızlığa itilmiş hissine kapılır. Bütün bu olumsuzluklar derslerini etkiler. Başarısız olmaya başlar. Yapılan araştırmalar, bu gerçeği doğruluyor. Çözümü için çocuklar ve ailelerini tedaviye almak gerekir. Bakanlığın çalışması yerinde bir davranış. Bu çalışmanın Tüm Türkiye'ye yayılması gerekir.

* Uzman psikolog Aynur Sayın: Boşanmada en fazla mağdur olan grup çocuklardır. Kendilerini bu durumda boşlukta hissederler. Gelecek için kaygılıdırlar. Sorunlarını kiminle paylaşacaklarını bilemezler. Arkadaş grupları içinde kendilerini dışlanmış görürler. Fazla hayal kurarlar. Okul artık ikinci plandadır. Karamsarlık en üst seviyeye çıkar. Bu çocukların tedavi görmeleri, kısa sürede topluma kazandırılmaları gerekir. Okul başarısızlıklarının altında yüklendikleri aşırı stres yatar. Bakanlığın girişimi geç ama yerinde bir çalışma."

* Mansur Beyazyürek (MÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölüm Başkanı): Boşanmış ailelerin çocuklarında görülen bazı rahatsızlıklar çocukların yaşı ile de bağlantılıdır. Çocuk okula başlarken yaşanan boşanma olayı çocukları büyük ölçüde etkiler. Çocuklarda davranış bozukluğu, depresif belirtiler, yemek yememe, hayal kurma ve kendilerini geri plana itme rahatsızlıkları görülür. Ders başarısını da etkiler. Bizler, boşanacak olan ailelere boşanmadan önce bir uzmana danışmalarını öneriyoruz. Bakanlığın bu uygulaması yerindedir.

* Psikiyatr Dr. Ayhan Akcam (Bakırköy Araştırma Hastanesi): Zor aile ortamında yetişen çocuklar üzerinde bir çok ruhsal problem olabilir. Bu durum okulda öğrenme başarısını da etkiler. Geç kalınmadan bu durumda olan çocuklara destek verilmesi gerekir. Milli Eğitimin görevi sadece öğretim değil, eğitim de olduğu için bu tür çalışmaların uzman destekleri alınarak yapılması uygundur. Sadece öğrencilerin değil, ailelerin de bu konularda eğitilmeleri bir çok toplumsal ve ruhsal sorun için koruyucu olur.

Sabah
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 10:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?