4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

AKP İstanbul'u neden bölüyor?

İstanbul'un ilçelerini yeniden şekillendirme çalışmalarına hız veren AKP hükümetinin hazırladığı yeni tasarıya göre Eminönü ilçesi Fatih'e bağlanacak, Kadıköy ve Gaziosmanpaşa ikiye bölünecek, Samandıra, Esenyurt ve Sarıgazi beldeleri ise ilçe olacak. CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, "AKP, 'hangi ilçeyi bölsem, hangisini birleştirsem de kazansam' telaşında" diye konuştu.

AKP hükümeti yerel seçimler öncesi İstanbul'un ilçelerini yeniden şekillendirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yeni tasarıya göre Eminönü ilçesi Fatih'e bağlanacak, Kadıköy ve Gaziosmanpaşa ikiye bölünecek, Samandıra, Esenyurt ve Sarıgazi beldeleri ise ilçe olacak.

AKP'li Ümraniye Belediyesi de geçtiğimiz aylarda nüfusun kalabalık olmasını gerekçe göstererek 14 mahalleyi bölerek mahalle sayısını 42'ye çıkarmıştı. Halk ve muhtarlıklar bölünmeye karşı çıkarak AKP'li Ümraniye belediyesinin oy alamadığı sol görüşlü ve Alevi yurttaşların oturduğu mahalleri muhafazakar yurttaşların oturduğu mahallelerle birleştirerek Ümraniye'nin demografik yapısını değiştirmeyi planladığını öne sürmüşlerdi. AKP'nin şimdi de ilçeleri bölerek yerel seçimler öncesi zayıf olduğu bölgeleri kazanmayı planladığı iddia ediliyor.

"NEYE GÖRE BÖLÜNECEK"

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, ilçelerin bölünmesinin yıllardır gündemde olduğunu belirterek, bölünmeye sıcak baktıklarını fakat AKP hükümetinin tek başına hareket ettiğini söyledi. Tekin, "İlçelerin bölünmesi, 90'lı yılların ortalarından bu yana tartışılan bir konudur. İstanbul çok büyük hızla büyüyen bir kent. Örneğin Kadıköy, Ümraniye çok büyüdü. İstanbul artık bu yoğunluğu kaldırmıyor. Bazı ilçelerin bölünmesini destekliyoruz, fakat ilçeler ihtiyaca, nüfus yoğunluğuna göre mi AKP'nin yerel seçim hazırlığına göre mi bölünecek? AKP, kapalı kapılar ardında tartışma yürütüyor, nabız yokluyor. Meslek odalarının, bilim adamlarının, muhalefet partilerinin görüşleri alınmıyor" diye konuştu.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk , AKP'nin yerel seçimler öncesinde kenti yeniden yapılandırma çalışmalarını "seçim kazanma telaşı" olarak değerlendirerek, "Bu konuyla ilgili resmi bir bilgi almadık. Biz de gelişmeleri basından takip ediyoruz. AKP, 'hangi ilçeyi bölsem, hangisini birleştirsem de kazansam' telaşında. Bizim CHP olarak öyle bir sorunumuz yok. Kadıköy'de CHP birinci parti konumunda. Kadıköy ikiye bölünürse 2 tane CHP'li belediye olur. Erengazi ilçe olursa, Ataşehir ve İç Erenköy bölgesinde seçmen profili CHP diyor. Orayı da alırız" diye konuştu. AKP'nin farklı hesaplar peşinde de olabileceğinin altını çizen Öztürk, "AKP, Merkez Bankası'nı Ataşehir'e taşımayı düşündüğü için de Kadıköy'ü bölmek istiyor olabilir. Turgut Özal döneminde de bir çok yer oy alabilmek uğruna il yapıldı. AKP, yerel seçimlerin telaşında. Fakat bu çok sağlıksız bir yaklaşım. Geçmişte varoşlar hep sola oy verirdi, şimdi sağ partilere oy veriyor. Yarın tekrar sola oy verirler belli olmaz" dedi.

AKP: SAĞLIKLI HİZMET İÇİN YENİ DÜZENLEMELER YAPIYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, İstanbul'da kent bütünlüğünü oluşturmak ve bu kentte yaşayan insanların daha sağlıklı hizmet almalarını sağlamak için yeni düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.

AA muhabirine bilgi veren Tanrıverdi, hükümetin, İstanbul'un kent bütünlüğüne ilişkin "yeni düzenleme" adı altında ön çalışma yaptığını kaydetti.

Tanrıverdi, yapılan çalışmaların tamamen İstanbul halkının çağdaş hizmet almasına yönelik olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:


"İstanbul'da kent bütünlüğünü oluşturmak ve bu kentte yaşayan insanların daha sağlıklı hizmet almalarını sağlamak için yeni düzenlemeler yapıyoruz. İstanbul'da öylesine yerleşim merkezlerimiz var ki mesela Esenyurt... 300 bine yakın nüfusu olduğu halde belde belediyesidir. Bu yerleşim merkezimizi, bu şekliyle yönetmek, çağdaş anlamda uygun değil. Dolayısıyla bunu belde olmaktan çıkarıp ilçeye çevirme ihtiyacı var ki halkımız daha yakından kamu hizmetlerini alabilsinler.

Bu ve benzeri noktada dağınıklığı önlemek, kentleri iyi yönetmek adına bir düzenleme çalışması söz konusu. Yalnız çalışmalar henüz sonuçlanmadı. Çalışmanın amacı kentleri bölmek değil, daha çok bütünleştirmeye yöneliktir."

-MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINDI-

Hüseyin Tanrıverdi, yeni düzenlemelere ilişkin, ilgili mülki amirliklerin görüşlerinin de alındığını ve bu görüşler çerçevesinde düzenlemenin gerçekleştirilmesi için çalışıldığını dile getirerek, "Elbette yerel aktörlerin de görüşleri dikkate alınarak yeni bir düzenleme söz konusu olacaktır. Şu an kamuoyunda şurası bölünecek, burası birleştirilecektir gibi herhangi bir yorum söz konusu ise doğrusu bu yorumlar şu an gerçeği ifade eden yorumlar değil. Önümüzdeki haftalar içerisinde bu konu netleşmiş olacaktır" dedi.

AK Parti olarak hiçbir zaman bölüp parçalayarak sonuç alan bir anlayışa sahip olmadıklarını ifade eden Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Biz bu düzenlemeyle halkımızın daha çok hizmet almasını istiyoruz. Bu amaçla bunu yapıyoruz. Kesinlikle bu çalışmanın siyasi bir mağduru yoktur. Bu noktada farklı yorum olmamalıdır. Zira, en sağlıklı düzenlemeyi, yine yerel aktörlerle yapacağız. Dolayısıyla burada hiç kimsenin farklı yorum yapma hakkının da olmadığına inanıyorum. Çünkü yerel aktörlerle bunu istişare ederek gerçekleştireceğiz."

- "İKİNCİ BİR İSTANBUL KURMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"-

İstanbul'la ilgili basında bazı haberler çıktığını hatırlatan Tanrıverdi, "Daha çağdaş kentlerin oluşması ve daha çağdaş oluşan bu kentlerde insanlarımızın mutlu yaşamasını istiyoruz. Şu an siyasi olarak böyle Karadeniz kenarında ikinci bir İstanbul şeklinde bir düşüncemiz yok. Kaldı ki biz, İstanbul'un tarihi önemini bilen ve kavrayan bir partiyiz. Dolayısıyla İstanbul konusunda hassasız. Ayrıca, bilgim dahilinde böyle bir konu da bulunmamaktadır" diye konuştu.

AA / Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 15:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?