30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

AKP'lilerin kavgalı kongresi

AKP İstanbul 3. Olağan İl Kongresi'nde başkanlığa Başbakan Erdoğan'ın da desteklediği mevcut başkan Aziz Babuşçu 463 oyla yeniden seçildi. Parti tabanının desteklediği muhalif aday Metin Külünk ise 157 oy aldı.

BİR İLK YAŞANDI

AKP'nin bugün yapılan 3. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde bugün bir ilk yaşandı. Mevcut İl Başkanı Aziz Babuşçu ile muhalif aday Metin Külünk yarıştı. Başbakan Erdoğan'a rağmen ilk kez iki listeli kongreye giden partililer ikiye bölündü.

Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nda bugün yapılan olağan genel kurul öncesi bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 26 ilçe belediye başkanı ve ilçe teşkilatları yaklaşık bir hafta önce Aziz Babuşcu'ya destek verdiklerini açıklamıştı. 'Teşkilat arkamda' diyen Metin Külünk ise çok iddialı 'Kongre malumun ilanı olacak' diye konuşmuştu.

'CHP TERÖR ÖRGÜTÜ ERGENEKON'UN AVUKATLIĞINI YAPIYOR'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taraf gazetesinde yayımlanan habere konu olan belgeye ilişkin, “Süreç işliyor. Askeri savcılık bu noktada söyleyeceğini söylemiştir, konu sivil yargıya intikal etmiştir. Bağımsız yargı bu konuda gereken araştırmayı yapacak ve konuyu aydınlığa kavuşturacaktır. Kimse, askerin arkasına saklanarak siyaset yapmasın. Kimse, güzide kurumlarımızı yıpratarak netice alabileceğini düşünmesin. Demokratik rejime karşı girişimler nasıl çağ dışıysa, darbe çığırtkanlığı yapmak, siyaseti tesir altına almak da o kadar çağ dışıdır” dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin İstanbul 3. Olağan Kongresi'nde partililere hitap etti.

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları

- İstanbul Teşkilatımla gurur duyuyorum. İstanbul’a hizmet kazandırmak için gece gündüz demeden sarf ettiğiniz gayretlerinizden dolayı her birinizi yürekten tebrik ediyorum.

- Bugün bu kongrede bulunmamın önemli sebeplerinden bir tanesi de şu: 2004 yerel seçimlerinde İstanbul’daki oyların yüzde 42.4’ünü aldık. 29 Mart’ta ise oylarımızı ise 2 puan arttırarak yüzde 44.33’ünü aldık.Bundan dolayı yerel seçimde gösterdiğiniz bu gayret tebriğe şayandır.

- Bütün İstanbul’un emaneti bizim üzerimizdedir bize oy versin veya vermesin.

- AKP’nin birlik siyasetinin temli burada atıldı

- Türkiye’ye yeni ufuklar, yeni imkan sahaları açtık

MİLLETİN ÜZERİNDE GÜÇ YOK

- 6,5 yıldır AKP’yi devre dışı bırakmak için türlü türlü gayretler oldu, çetelerle, mafyayla üzerimize geldiler

- ‘Hakem millettir, karar milletindir’ dedik. Millet iradesinin üzerinde bir güç yoktur

- AKP ile bir probleminiz mi var buyurun bu ülke için projeleriniz neyse onu ortaya koyun. ‘Biz AKP’den daha iyisini yaparız’ deyin.

- Millet seçim yoluyla kime inanıyorsa onu iktidara taşır ya da iktidardan indirir. Demokrasi ve cumhuriyetin güzel yolu işte bu.

- Bunun dışındaki her yol demokrasi dışıdır, hukuk dışıdır

- Bugün ve bundan sonra da ülkenin ve milletin hayrına asla değildir

- Bu ülkede hükümetler hukuk dışı güçlerin sahrikiyle kurulamaz

- Millet arkada olduğumuz müddetçe, bu can bu bedende olduğumuz müddetçe de asla bundan taviz vermeyeceğiz

İRTİCA İLE MÜCADELE BELGESİ

- Demokrasiyi işletmek sadece AKP’nin değil tüm vatandaşların, kurumların, medyanın, sivil toplum örgütlerinin asli görevidir

- 16 Haziran’da dedim ki bu belge sahte ise de vahimdir, gerçekse de vahimdir. AKP oalrak konunun aydınlatılması için yargıya suç duyurusunda bulunduk. Hiç kimse bu olayı ve işleyen süreci istismar ederek kurumları birbirine düşürme gayreti içinde olmamalıdır. Kurumlarımızın birbirine güveni tamdır. Güven bunalımı oluşturmaya yönelik gayretler sadece taraflara değil tüm Türkiye’ye zarar verir

- Her türlü sorunu çözecek olgunluğa da ulaşmışızdır

- Askeri savcılık bu noktada söyleyeceğini söylemiştir

- Konu sivil yargıya intikal etmiştir

- Bağımsız yargı bu konuda gereken araştırmayı yapacaktır

ASKERİN ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYIN

- Kimse askerin arkasına saklanarak siyaset yapmasın

- Kimse güzide kurumlarımızı yıpratarak netice alabileceğini düşünmesin

- Darbe çığırtkanlığı yapmak çağdışıdır

- Türkiye’nin bu tür söylentilerle uğraşma lüksü yoktur

- Siyasi partilerden ve medyadan bu konuda sağduyulu davranmalarını bir kez daha rica ediyorum

- Hiç kimse Türkiye’de bir gerilim varmış gibi suyu bulandırmaya yönelik girişimler içine girmesin

- Hiç kimse bu süreci istismar ederek kendisine çıkar sağlamaya çalışmasın

- Kurumlarımız gerekeni yapmıştır, yapmaya da devam ediyor

- AKP göstermesi gereken tavrı göstermiştir, göstermeye de devam ediyor

- Aynı dik duruşu muhalefet partilerinden de bekliyoruz

- AKP’nin çetelere karşı verdiği hukuki mücadeleyi etkilemeye çalışıyorlar

CHP TERÖR ÖRGÜTÜ ERGENEKON’A AVUKATLIK YAPIYOR

- Ana muhalefetin terör örgütü Ergenekon’a avukatlık yaptıklarını bekliyoruz. Buradan hem çeteye hem mafyaya pay devşirme gayreti içinde olduklarını biliyoruz. Biz şunun bunun değil aziz milletin avukatıyız

- Milletin yüzüne bakamazsınız

- Biz hukuka inanmaya devam edeceğiz, demokrasiyi yüceltmeye devam edeceğiz

KONGREDE KAVGA

AKP'nin İl Başkanı Aziz Babuşcu ile eski İl Başkan Yardımcısı Metin Külünk'ün yarıştığı kongrede kavga çıktı. Başbakan Erdoğan'ın ayrılmasının ardından başlayan adayların konuşması sık sık aleyhte sloganlar ile bölündü. Delegeler arasında başlayan tartışma bir süre sonra yerini kavgaya bıraktı.


KONGREDEN NOTLAR

Kongre Divan Başkanlığı'na Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'nin seçilmesiyle başladı.

Başbakan Erdoğan'ın kendisine ayrılan yere oturmasının ardından İl Başkanlığı'na aday olan Metin Külünk, yanına giderek Erdoğan ve Aziz Babuşçu ile kucaklaştı. Salonda, Metin Külünk'ü destekleyenler sloganlar atarken, Külünk'ü destekleyen bazı kişilerin salona alınmadığı iddia edildi.

Bu arada, salondaki “Sayın Başbakanım Asla Yalnız Yürümeyeceksiniz”, “Başbakanın Kralı Kasımpaşalı”, “Aziz İstanbul'un Aziz Başkanı” ve “Metin Ol İstanbul” pankartları dikkati çekti.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in de çelenk gönderdiği kongre salonunun dışına kurulan büyük ekranlardan kongre canlı olarak yayınlandı.

Kongreye, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun yanı sıra çok sayıda milletvekili katıldı.

Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal ve kızı Sümeyye Erdoğan da kongreye katılanlar arasında yer aldı.

BABUŞÇU'NUN KONUŞMASI


AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, “Bugün, beyhude yere surda gedik açılmasını bekleyenlerin, heveslerini kursaklarında bırakma günüdür” dedi.

Babuşçu, bugünün, aynı dava ve ideal etrafında birlik ve beraberlik günü olduğunu ifade etti.

Bugünün, partiyi yıpratmak, partililer arasına nifak tohumları sokmak, birlik ve beraberliği bozmak için ellerini ovuşturanlara “1 dakika” deme günü olduğunu söyleyen Babuşçu, “Bugün, beyhude yere surda gedik açılmasını bekleyenlerin heveslerini kursaklarında bırakma günüdür” dedi.

Bu sırada, diğer aday Metin Külünk'ü destekleyenlerin ıslıkla tepki göstermeleri üzerine Divan Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Babuşçu'nun konuşmasını keserek salondakileri uyardı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Babuşçu, tarihte sağduyulu olunması gereken kritik anların bulunduğunu, şimdi ihtiras dolu yorumları bir tarafa bırakıp, doğrunun yanında olmak gerektiğini kaydetti.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 00:56:11
Güncelleme :28 Haziran 2009 Pazar 09:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?