4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Alibeyköy'ün orta yeri çamur

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç'teki çamur, taş ve molozlardan oluşan atıkları, Alibeyköy Yeşilpınar'daki eski taşocağında biriktirdi. Ancak çevresinde güvenlik önlemi de alınmayan bölge bataklığa döndü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hız kazanan temizlik çalışmaları kapsamında döşenen borularla Haliç'in çamurunun aktarıldığı Alibeyköy Yeşilpınar'daki eski taşocağı bataklığa döndü.
Kamyonlarla taşınan moloz ve çamurun döküldüğü bataklığın çevresinde de hiçbir güvenlik önlemi alınmadı. Özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturan ve yağmurlu zamanlarda gölete dönüşen eski taşocağının bu görüntüsü, çevrede oturan vatandaşları da rahatsız ediyor. Yetkililere göre, söz konusu alan doldurulduktan sonra üzeri daha verimli topraklarla örtülecek ve bölge yeşil alan haline dönüştürülecek.


'Yeşillik yapılacak' ama...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Haliç'in temizletilmesi kapsamında bazı derelerin Haliç'e taşıdığı çamur, taş ve molozlardan oluşan atıkları kamyonlarla bu eski taşocağına taşıyor. Burada kuruyan çamur ve diğer atıklar daha sonra iş makinelerinin yardımıyla düzeltiliyor. Yıllardır milyonlarca ton çamurun taşındığı eski taş ocağı, özelikle yağmurun fazla yağdığı dönemlerde çamur deryasına dönüyor. Yağmur suyunun yanı sıra dökülen çamurdan süzülen suyun da birikmesiyle taşocağı, çoğu zaman küçük çaplı bir göleti andırıyor.
Yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir çamur, taş ve çakıl gibi maddelerin de taşındığı eski taşocağının ne zaman dolacağı ise merak konusu. İBB ise eski taşocağının doldurulmasının ardından burayı ağaçlandırıp yeşil alana çevirmeyi planlıyor.


Çocuklar için büyük tehlike
Eski taşocağının hemen yanı başında onlarca ev yer alıyor. Yüzlerce çocuğun yaşadığı bölgede kolayca bataklığa ulaşmak mümkün. Özelikle çocuklar için büyük tehlike oluşturan bataklığın çevresinde doğru düzgün hiçbir güvenlik önlemi yok. Çevresi tel örgülerle çevrili olması gereken bataklığın çevresinde göze çarpan bu ihmalkârlık, bölgede oturan aileleri de tedirgin ediyor.
Bataklığın çevresinde ayrıca İBB tarafından yaptırılan ve Şubat 2001 tarihinde hizmete açılan Yeşilpınar Taşocağı Spor Tesisleri de faaliyet gösteriyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Haliç'in temizlenmesiyle ilgili olarak uzun süredir yürütülen projenin bölgede neden olduğu kirlilik 2001 yılında bu kadar değildi. Ancak bölgenin bu yılki görüntüleri çamur deryasının belgesi (üstte).

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 17:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?