1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Alman fotoğrafçı Gursky İstanbul Modern’de

İstanbul Modern Sanat Müzesi, ünlü Alman fotoğrafçı Andreas Gursky’nin 3,5 milyon dolara satılarak “dünyanın en pahalı fotoğrafı” unvanını alan çalışmasının da yer aldığı 33 çalışmasından oluşan retrospektif sergiye ev sahipliği yapacak. 

İstanbul Modern’de düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, ünlü Alman fotoğrafçının “99 Cent II Diptychon” adlı çalışmasının 2006 yılında yapılan bir müzayedede 3,5 milyon Dolara alıcı bularak yaşayan bir sanatçının yapıtına şimdiye kadar ödenen en yüksek ücret rekoruna imza attığını hatırlattı. 

Gursky’nin sanata yaklaşımından da söz eden Oya Eczacıbaşı, serginin gerçekleştirilmesine katkıda bulunanlara da teşekkür etti.

Serginin Küratörü Thomas Weski de, babası da bir fotoğrafçı olan Gursky’nin, savaş sonrası dönemde alınabilecek en iyi fotoğraf eğitimini aldığını söyledi. Gursky’nin fotoğraflarının “romantik bir tavır” sahnelediğini dile getiren Weski, sanatçının büyük boyutlardaki fotoğrafları nedeniyle izleyicilerin farklı duygular içine girebildiğini anlattı.

Thomas Weski, Gursky’nin fotoğraflarına bakanların kendilerini bir pop konserinin ya da futbol maçının parçası hissedebildiğini, bu çalışmaların aynı zamanda izleyicilere garip de gelebildiğini ifade ederek, “Bunların hepsi, Gursky’nin eserlerinde tek bir imgede buluşuyor” dedi. Serginin, “bir ayağı Avrupa’da, bir ayağı Anadolu’da” olması sebebiyle İstanbul’da düzenlenmesinin anlamlı olduğunu da vurgulayan Weski, serginin aynı zamanda farklı bir kültüre sunulmuş olacağını söyledi.

ANDREAS GURSKY
Andreas Gursky de, son 20 yıldır fotoğraflarının, Avrupa’nın, çağdaş sanatın merkezi konumundaki her yerinde sergilendiği, ancak bir sergisinin İstanbul’da açılmasının kendisi için yeni bir olay olduğunu belirtti. Gursky, “Sanırım sergiyi ziyaret edeceklerin büyük kısmı eserlerimi bilen insanlar olacaklar ve izlenimleri oldukça ilginç olacak” diye konuştu.

“Çalışmalarında dijital mi yoksa analog fotoğraf makinelerini mi tercih ettiği” yönündeki bir soru üzerine de Gursky, bir fotoğrafın dijital ya da analog makineyle çekilmiş olmasının çok büyük fark yaratmadığını dile getirerek, “Benim için çok büyük fark yok aslında. Dijital tekniği kullanarak çalışmak yeni fırsatlar veriyor. Ama gelecekte de analog makineyle çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi.
“PAHALI RESMİMLE ANMAYIN”
Gursky, “Dünyanın en pahalı fotoğrafını çeken kişi” olarak anılmanın artık kendisini sıktığını da dile getirerek, “Çünkü sürekli, benimle ilgili her haberde bu bilgi suratıma çarpılıyor. Ben bunu biliyorum. Herkes de öğrendi. Umarım buradaki gazeteciler de haberlerine böyle başlamazlar” diye konuştu.

Yeni kuşak fotoğrafçılara ilişkin görüşlerini de ifade eden Gursky, genç fotoğrafçıların sanat pazarına odaklanmış durumda olduğunu savunarak, “Benim böyle bir endişem var. Bizim hocalarımız, bu işi yapıp aynı zamanda para kazanmanın mümkün olmadığını söylerlerdi” dedi.

Andreas Gursky’nin retrospektif sergisi, 26 Ağustos 2007’ye kadar İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.
AA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 09:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?