3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Alman tersanelerinde ölüm yok

Peş peşe gelen iş kazaları Tuzla tersanelerini 'ölüm'le anılır hale getirdi. 15 yılda 81 işçinin hayatını kaybettiği tersanelerde 'zoraki başlatılan' denetimlerle, işgüvenliği kavramının yok sayıldığı gözler önüne serildi.

Oysa baretsiz içeri girmenin bile cezalandırıldığı Avrupa'da iş kazası nedeniyle ölümler yok denecek kadar az. Almanya'nın tersaneleriyle tanınan Flensburg kentinde devasa Ro-Ro gemilerinin yapıldığı FSG Tersanesi'nde 40 yıldır iş kazası sonucu ölen işçi yok. Çünkü Alman yasalarına göre ölümcül bir kaza meydana gelmesi durumunda tersane müdürü ve sorumlular hapse atılıyor. Bu sebeple kaza riskini almak istemeyen işveren, işçilerinin başına güvenliği takip için eleman dikiyor. Tersanede işçilerin düşmesini engelleyecek korkuluklar kuruluyor. Ayrıca işveren, işçilerin güvenliği için saat başına 2 Euro ek sigorta primi ödüyor. FSG'nin genel müdürü Peter Sierk, Avrupa'daki tersanelerde işçi güvenliğinin nasıl sağlandığını anlattı. Devlet, işveren ve işçiler tarafından yapılan etkin denetimlerle güvenliğin sağlandığını ifade eden Sierk, "Bizde en son ölüm 1968'de meydana geldi. 1960'lara kadar Almanya'da 'her gemi eşittir bir ölüm' anlamına geliyordu. Ama çok radikal önlemler alındı. Bir işçinin kazada ölmesi demek benim doğrudan hapse atılmam demek. İş bu kadar kritik ve ciddi boyutta." diyor. FSG Tersanesi'nde yoğun dönemlerde binden fazla işçi çalışıyor. Boyu 100 metreyi bulan gemilerin yapıldığı devasa tersanenin 2013'e kadar siparişleri dolu. Peter Sierk'in işçi güvenliğine yönelik açıklamaları, Türk tersanelerine rehber olacak nitelikte. İşverenlerin işçi güvenliğini sağlamak amacıyla kask, metal ayakkabı gibi tüm kıyafetleri karşılamak zorunda olduğunu belirten Sierk, "Devlet 3 ayda bir tersaneleri denetliyor. Biz de bu durumu dikkate alarak her 20 kişinin başına güvenlikten sorumlu ustabaşı koyuyoruz. Ustabaşı, işçilerin güvenli bir şekilde tersanede çalışabilmelerini, varsa eksikliklerin giderilmesini sağlıyor." diye konuşuyor.

FSG Tersanesi'nde işçilere 3,5 yıl boyunca güvenlik eğitimi veriliyor. Küçük kesikler ve göze kaçan metallere karşı işyerinde 24 saat hazır sağlık memuru bulunduruluyor. Tersanede 50 gurbetçi Türk çalışıyor. Kayserili Rifat usta, 17 yıldır FSG'de. 2 bin 600 Euro maaş alıyor. Bugüne kadar ufak tefek kazalar görmüş; ancak ölüme hiç rastlamamış. Bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Burada Türkiye'deki gibi iskeleyi kur, kalası üzerine at, çık çalış mantığıyla hareket edilmiyor. Korkuluklar kurulmadan, ustabaşı sağlamlığını kontrol etmeden iskeleye çıkılıp çalışılmasına izin vermiyor." Semih Gürler, "Ceza almamak için çok dikkatli çalışıyoruz. Yanlış yapmamaya gayret ediyoruz." ifadesini kullanıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Mart 2008 Pazartesi 17:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?