4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ambarlı Limanı'nda yetki krizi

İstanbul'da yeni kurulan ilçelerin güvenliğini kimin sağlayacağı sorusu Jandarma ile Emniyet'i karşı karşıya getirdi. Daha önce jandarma bölgesinde kalan 2 yeni ilçede devir teslim sorunu yaşanmazken; jandarma, ilçeye dönüştürülen kimi beldelerdeki yetkilerini polise devretmek istemiyor.

İstanbul'da ilçe yapılan 8 beldeden 4'ünde polise devir yapılmadı, 4 ilçede de kısmi devir gerçekleşti. Kriz çıkan ilçelerden birisi Türkiye'nin en büyük limanı Ambarlı'yı sınırlarına alan Beylikdüzü.

İlçedeki yetkilerini polise devretmeyi kabul eden Jandarma, limanın güvenliğinin kendisine bağlı kalmasını istiyor. Emniyet'in itirazı üzerine devreye giren İstanbul Valisi Muammer Güler Jandarma'ya geri adım attıramadı. Sorunu İçişleri Bakanlığı çözecek. Ambarlı Limanı, akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığıyla da zaman zaman gündeme geliyor. Ergenekon iddianamesinin eklerine giren bir raporda limanın JİTEM'in kontrolünde olduğu öne sürülüyor. Raporun sahi- bi emekli Jandarma Binbaşı Zeki Bingöl, "Dilovası'nda dönen dolapların kat be kat fazlası Ambarlı'da dönmektedir." diyor. Bingöl, bir dönem liman güvenliğinin Veli Küçük'ün şirketi Stratejik Güvenlik tarafından sağlandığını anlatıyor.

Krizi aşmak için Vali Güler başkanlığında iki güvenlik biriminin katılımıyla yapılan toplantıda ilginç diyalogların yaşandığı öğrenildi. Güler, jandarmaya kendi teşkilat kanununu hatırlatarak, "Burayı boşaltmak zorundasınız." derken, Jandarma Teşkilat Kanunu'nun 10. maddesinde "Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir." hükmünü hatırlattı. Ancak buna rağmen jandarma yetkilileri, "Genel Komutanlığımız 'asayiş hizmetleri tek elden yürütülmemeli' şeklinde bir tavır geliştirdi" sözleriyle yetki paylaşımı istedi. Jandarma, bölgede bulunan 10 mahalleden limanın olduğu Marmara Mahallesi ile ona bitişik Sahil ve Kavaklı mahallelerinin kendisinde kalmasını talep etti.

Emekli Jandarma Binbaşı Zeki Bingöl'ün hazırladığı ve Ergenekon iddianamesinin eklerine giren raporda, "Limanda taşımacılık kooperatifi başkanı olan M.K., jandarma bölge komutanlığı tarafından Diyarbakır'dan getirildi ve uyuşturucu işinde kullanılıyor." ifadesi yer alıyor. Raporun sahibi Zeki Bingöl'ün iddiasına göre M.K., taşıma kooperatifinin başında bulunuyordu. Taşıma işlerini hep bu kooperatif yapıyordu. Yükleme, indirme, depolama işlemleri de kontrollerindeydi. M.K. düzenli olarak ilgili makamlara sarı zarf içerisinde para götürüyordu. Bir süre sonra kontrolden çıktı. Bunun üzerine 'Hizbullahçı' suçlaması ile DGM'ye çıkarıldı ve tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne konuldu. İçeriden itiraf mektupları yazarak limanda yapılanları anlattı. Bunun üzerine 3 ay sonra cezaevinden çıkarıldı ve limandaki görevine döndü.


Yeni ilçelerin çoğu polise devredildi
Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan 42 yeni ilçede emniyet teşkilatlanmaları devam ediyor. İstanbul dışında kalan bazı illerde jandarma ile polis arasında yetki devri krizine rastlanırken bazı yerlerde sorun yok. İlçe kurulmadan önce polis bölgesinde kalan yerlerde bir değişiklik olmazken, jandarma bölgesi olan yerlerde durum farklılık gösteriyor. Örneğin 5 yeni ilçeye sahip olan Antalya'da, ilçelerin 3 tanesi daha önce de emniyet bölgesiydi. Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, daha önce jandarma bölgesinde kalan 2 yeni ilçede de devir teslim konusunda herhangi bir sorun çıkmadı. Adana'da yeni kurulan Çukurova ve Sarıçam ilçeleri ise halen jandarma kontrolünde. İki kurum arasında protokol çalışmaları devam ediyor ancak henüz devir teslim yapılmış değil. Mersin'de 4 yeni ilçe kuruldu. 3 tanesinde bir sorun bulunmazken Mezitli ilçesinde Davultepe ve Kuyuluk'un üst kısımları halen polise devredilmedi. Diyarbakır'da merkeze bağlı 4 yeni ilçe kuruldu. Burada da emniyet teşkilatlanmasında bir sorun yok. 3 yeni ilçeye sahip olan Samsun'da da herhangi bir sorun yaşanmadı.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 13:45:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?