6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Amerikalı'ya Türk mozaiğini öğretecek

MOZAİK SANATÇISI SÜHA SEMERCİ ABD YOLCUSU

Mozaik sanatı alanında yaptığı çalışmalarla dünyada adından sıkça söz ettiren sanatçı Süha Semerci, Amerika yolcusu. Chicago şehrinde Society of American Mosaic Artists (SAMA) tarafından yapılacak uluslararası mozaik sempozyumuna Türkiye'yi temsilen davet edilen sanatçı, eserleri ve sunumuyla mozaik kültürünü ve eserlerini dünyaya tanıtacak.

Amerika'nın Chicago şehrinde 17-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek sempozyum ve sergiye tüm dünyadan çok sayıda seçkin sanatçı ve akademisyen katılacak. Geçtiğimiz Ekim ayında MAANZ Avustralya ve Yeni Zelanda Mozaik Sanatçıları Birliği'nin toplantısına da katıldığını belirten Sanatçı Semerci, "Türkiye'den tek davetli mozaik sanatçısı olarak orada bulundum. Eserlerimi dünyanın önde gelen sanatçıları inceledi. Orada Türkiye'nin mozaik alanında sahip olduğu potansiyelleri anlattığımda katılımcılar

Anadolu kültürüne hayran kaldı. Türkiye'ye gelerek Antep, Antakya ve Urfa'daki eserleri incelemek istediklerini söylediler. Amerika'daki sempozyumda da dünyanın dört bir yanından gelen akademisyen ve sanatçılara bir sunum yapacağım. Tüm dünya eserlerimi ve Anadolu kültürünü daha yakından tanıyacak. Türkiye'yi mozaik sanatında şu an temsil eden tek sanatçı benim. Keşke bu alanda devlet öncü olabilse, yeni sanatçılar yetişse ve ülkemizi hak ettiği konuma yükseltebilsek" ifadelerini kullandı.

Mozaik eserleri alanında dünyada Antep Müzesi'nin Tunus'un ardından 2. sırada yer aldığını kaydeden Süha Semerci, "Antep'teki yenileme çalışmalarının ardından Türkiye dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip olacak. Antakya, Urfa, Adana, İstanbul gibi şehirlerimizdeki eserler niteliği ve zenginliği bakımından dünyada eşi benzeri yok. Yeni kazılarla birlikte ortaya çıkan eserler de eklendiğinde Türkiye adeta bir mozaik cenneti oldu. Fakat Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeller yeterince tanıtılamıyor.

Sahip olduğumuz değerler yabancıların elinde olsa milyonlarca turist çekilir. Tunus'taki mozaik müzesini her yıl 1 milyona yakın turist ziyaret ediyor. Tunus deyince akla mozaik müzeleri geliyor. Oysa bizim mozaiklerimizin yanında oradaki eserler çok sönük kalıyor. Bizde Mozaik sanatına ve sanatçılarına yeterli ilgi gösterilmiyor. Sanatçılarımız yeterince desteklenirse Türkiye her yıl sadece mozaik müzelerine 3 milyon turist çeker" şeklinde konuştu.

'Anadolu'dan Dünyaya Çağdaş Mozaik Sanatı' adlı bir projesi olduğunu anlatan Semerci, proje kapsamında geçmişten günümüze mozaik sanatını yabancılara tanıttığını söyledi. Anadolu'nun sahip olduğu zenginliği gören yabancıların hayran kaldığını aktaran Süha Semerci, "Bu sempozyumlarda ülkeleri temsil eden sanatçılar sahip oldukları müze, tarihi eserler, bu alanda eğitim veren okulları tanıtıyor. Ben Donkişot gibi tüm dünyada Anadolu topraklarının zenginliğini tanıtıyorum. Kültür bakanlığı dünya çapında elde ettiğimiz başarıları görünce Amerika seyahatimde tam destek verdiler" dedi.

Semerci, son yıllarda Çingene mozaiği ile tanıtım anlamında ciddi adımlar atıldığını belirterek, "Bu tarzda uluslararası sempozyumlarda Türkiye daha fazla yer almalı" ifadelerini kullandı.

MOZAİK SANATÇISI SÜHA SEMERCİ ABD YOLCUSU
MOZAİK SANATÇISI SÜHA SEMERCİ ABD YOLCUSU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2010 Cuma 15:24:04
Güncelleme :12 Mart 2010 Cuma 16:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?