1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Amerikan Musevileri buluşuyor

Dünya şehri unvanına sahip İstanbul, nisan ayında önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. ABD'deki Museviler'in zirve örgütü Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi AIPAC, 15 Nisan'da İstanbul'da toplanacak

Museviler İstanbul’da toplanıyor. ABD'deki Musevilerin zirve örgütü Amerikanİsrail Halkla İlişkiler Komitesi AIPAC, 15 Nisan'da İstanbul'da bir araya gelecek. ABD'deki Museviler'in zirve örgütü Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi AIPAC, her yıl başka bir ülkede yaptığı toplantısını bu yıl 5 Nisan'da İstanbul'da yapacak. İstanbul’daki buluşma için temaslara şimdiden başlanırken geçtiğimiz hafta Avrupa Yahudi Konseyi Başkanı Pierre Besnainou ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns Ankara'da temaslarda bulundu.

BAŞKAN TOPBAŞ’LA GÖRÜŞTÜLER

ABD merkezli iki önemli Musevi yetkili de İstanbul'a gelerek toplantının hazırlıklarına başladı. AIPAC'ın Ulusal Faaliyetler Direktörü Jeffrey Shulman ve AIPAC'ın eski Siyasi Bilgilendirme Bürosu Direktörü ve AIPAC'la bağlantılı Küresel Liderlik Enstitüsü'nün (GLIPA) İcra Direktörü Stephen Schneider, İstanbul'da yapılacak olan AIPAC toplantısının yeri ve programı için ön çalışma yaptı. ABD'liler, İstanbul'da kalacakları süre içinde korunma için de İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer üstdüzey yetkililerle görüştü.

KARANLIKLAR PRENSİ PERLE DE GELİYOR

İstanbul’da gerçekleşecek olan önemli toplantı için Türkiye’ye gelecek isimler arasında, "Karanlıklar Prensi" lakaplı, Irak'a saldırının mimarı Richard Perle de bulunuyor. ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times'in tanımlamasına göre ABD-İsrail ilişkileri AIPAC üzerinden yürütülüyor.

İSRAİL YÜZÜNDEN ZOR GÜNLER GEÇİRDİ

İki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinde AIPAC'ın önemli bir araç olduğu ifade edilirken, AIPAC geçtiğimiz yıllarda İsrail yüzünden zor günler geçirmişti. AIPAC'ın, Pentagon'da çalışan bir görevlinin edindiği ABD ordusunun İran'la ilgili bilgilerini İsrail'e sızdırdığı iddia edilmiş ve Amerikan Merkezi Polis Teşkilatı FBI, AIPAC'ı basarak, bilgisayarlara el koymuştu.
Ali OBUZ / Bugün gazetesi
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 10:35:04
Güncelleme :31 Ocak 2007 Çarşamba 10:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?