4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Amitrazlı armutlar inceleniyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Almanya'ya ihraç edilen armutlarda "amitraz" adlı ilacın 6 kat fazla çıktığı gerekçesiyle yasaklanmasının istenmesi konusuna ilişkin, "Bakanlığımıza bu konuda resmi olarak intikal etmiş bir şey olmadı. Haberi gazetede okudum ve incelemeleri için talimat verdim" dedi.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Paris ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Eker, gazetecilerin Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilen armutlar da "amitraz" adlı ilacın 6 kat fazla çıktığı gerekçesiyle yasaklanmasının istenmesiyle ilgili sorusuna, konuyu bugün gazeteden okuduğunu ve konunun araştırılması için talimat verdiğini belirtti. Bakan Eker, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bu konuda resmi olarak intikal etmiş bir şey olmadı. Haberi gazetede okudum incelemeleri için talimat verdim" diye konuştu.
Bakan Eker fındık fiyatları konusunda sorulan bir soruya ise "Şuan itibariyle 420 bin tonluk alım için randevu alındı. Bayramdan önceki son çalışma günü itibariyle 40 bin ton alım gerçekleştirildi. 420 bin ton da randevu verildi. Bu Cumhuriyet tarihinin bir rekorudur. Böyle bir şey bugüne kadar hiç olmadı. Fiyatlar da biz 4-4, 5- 5 şeklinde kademeli fiyat uyguluyoruz. Ekim ve Kasım ayında 4,5 olarak uyguluyoruz. Şimdi anormal derecede büyük rekolte olunca fiyat düşüklüğünün bir sebebi o oluyor. Bir defa diğerleri de mevzii olarak randımanda düşüklük var. Burada gerçek üreticilerde değil de, bu iş üzerinden bunu kaşımak suretiyle siyasi rant elde etmek isteyen bazı kesimler var. İş onlar yapıyor. Gerçekte üreticiler değil. Üretici gerçeğin ne olduğunu biliyor. AKP iktidara geldiğinde fındık 72 cent idi. 1-1,5 dolar çok büyük fiyat olarak biliniyordu. Bugün ise fındığın fiyatı 4,5 YTL. Bu da yaklaşık 3,80-4 dolar demektir. İşte gerçek üretici vatandaşlarımız bunun ne kadar büyük bir aşama olduğunu
biliyorlar. Ama birileri bunun üzerinden siyaset yapıyor. Tabii ki Türkiye'ye zarar veriyorlar" diye yanıt verdi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 22:35:16
Güncelleme :3 Ekim 2008 Cuma 22:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?