30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Antik Bathonea'da kazı çalışması

İstanbul'un ikinci tarihi yarımadası olarak nitelendirilen antik Bathonea kentinde bakanlar kurulu kararı ile kazı çalışmaları başlatıldı.

Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında yürütülen İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi kapsamında Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri kıyılarında yapılan yüzey araştırmalarında antik Bathonea kentinin izine ulaşılmıştı. İstanbul'un yeni tarihi yarımadası" olarak nitelendirilen göle doğru uzanan alanda M.Ö. 7'inci yüzyılda "Byzas" tarafından kurulduğu yıllara tarihlendiği düşünülen ikinci bir kent daha yatıyor.

Elde edilen veriler ışığında bakanlar kurulunun kararıyla bölgede bugünden itibaren kazı çalışmalarına başlandı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, kazı çalışmalarının başladığı göl çevresini basın mensupları ile birlikte dolaştı. Başlatılan kazı çalışmalarının uzun yıllar süreceğini ve İstanbul'un tarihine yepyeni bir sayfa açılacağını anlatan Aziz Yeniay, "Üniversitelerimizden ekipler burada yüzyıllardır yatan bir tarihi aydınlatacak. Belki de burada yapılan kazılar İstanbul kentinin ilk oluşum yıllarını ortaya çıkartacak" diye konuştu.

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ise "Küçükçekmece ve Avcılar Belediyesi olarak bugün burada tarihimize yepyeni bir çehre kazandırmak için buluştuk. Yapılan arkeolojik kazılar neticesinde şuana kadar büyük bir yol kat edildi. Burada yapılacak olan kazılarla yeni bir Efes kenti yaratacak olabiliriz" dedi.
Gezi sırasında basın mensuplarına kazı yapılacak alanlar hakkında bilgiler verildi. Kazı için ilk kazma ise Aziz Yeniay ve Mustafa Değirmenci tarafından vuruldu. Kazı sırasında ortaya çıkan antik bulgular da kazı ekibi tarafından Yeniay ve Değirmenci'ye gösterildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 18:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?