4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ara Güler'den, Belediye'ye tepki

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 130 fotoğrafından oluşan ''İstanbul'da Alın Teri'' adlı serginin, Taksim Metrosu'nda açılması sanatçıyı kızdırdı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği serginin açılışında konuşan Ara Güler, bir fotoğraf makinesi ve gözleri olduğunu ifade ederek, "1950'lerden beri ve hatta daha öncesinden itibaren hep sizin için etrafa baktım, şimdi bu baktığım ve çektiğim şeylerin sergisini burada göreceksiniz" dedi.

Hayatında ilk kez bir metroda sergi açtığını belirten Güler, "Bütün mevzu şu ki benim bu görüşlerim seneler sonra sizlere ulaşıyor ve bunun için de çok mutluyum" diye konuştu.

Açılıştan önce tepkiliydi

Açılıştan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ara Güler, "Ben yaşayan adamın fotoğrafını çekerim. Manzara çekmem, manzara fotoğraf değildir. Manzara, bir şeyin yeniden kaydıdır.

Yenilik değildir. Bir insanın bir anının yakalanması o zaman değer taşır benim için. Ben insanlı yaşayan fotoğraf çeken adamım. Boşluk beni ilgilendirmiyor" diye konuştu.

"Serginin metroda açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu Güler, "Açılmış artık ne yapacaksınız, toplayalım mı? Sergi, sergi salonunda açılır" diye yanıtladı.

Güler, "Metroda açılması, eserlerin daha çok kişi tarafından görülmesi açısından önemli değil mi?" sorusuna da "Daha çok insanın görmesi benim için mühim bir şey değildir. Buradan insanlar işine gücüne gidiyor, benim yaptığım hiçbir şeyi de anlamıyor" yanıtını verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da sergideki fotoğrafların, Ara Güler'in yarım asrı aşkın sanat serüveni içinde İstanbul'a bakışını yansıttığını söyledi.

İstanbul'un birçok sanatçıya ilham kaynağı olduğunu belirten Topbaş, "Her alanda İstanbul, adeta kendisine dokunanı ve bakanı farklı bir noktaya taşımıştır. Ara Güler de bir fotoğraf sanatçısı olarak gerçekten değişik enstantaneleri günümüze taşımış" dedi.

Topbaş, "İstanbul ve İstanbul'un bu objeleri olmasaydı, herhalde Ara Güler kendini fotoğrafa yönlendirmezdi. Bunun da kendisi için önemli bir nokta olduğunu ifade etmek istiyorum. Ara Güler'in, İstanbul'un gözü olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Kadir Topbaş, 1960'lı yılların başında kendisinde de bir fotoğrafsevgisi başladığını ama devam ettiremediğini anlatarak, yeni birfotoğraf makinesi aldığını, Ara Güler ile fotoğraf çekmeye başlayacağını ve bir fotoğraf sergisi açmayı düşündüğünü söyledi.

Sergi, 6 Nisana kadar açık kalacak.

..
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 14:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?