30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Ara sokaklar kaynıyor

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'un bir çok noktasında yaşanan yasadışı gösteriler sırasında, aralarında polis memurlarının da bulunduğu 10 kişinin yaralandığını, 15 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Vali Güler, polislerin zor kullanma yetkisini sabırla, en sonuna kadar bekleyerek kullandığına dikkat çekerek, "Uzun planlamalar yapıldı. Sendikalarımızın Taksim'de temsili anlamda makul sayılarla açıklama yapabilecekleri belirtildi. Bunun sağlanmış olduğunu görüyoruz. Bunun yanında sıkıntılar da olmuyor değil. Biz daha önce de çalışanlarla yasadışı göstericilerin ayrılması gerektiğini defalarca söyledik. Bugün de bunu görmekteyiz" dedi.

Aralarında polislerin de bulunduğu 10'a yakın yaralı, 15'e yakın gözaltı olduğuna dikkat çeken İstanbul Valisi Muammer Güler, "Arkadaşlarımız zor kullanma yetkisini sabırla, en sonuna kadar bekleyerek kullanıyor. Geçmiş yıllarda Taksim, Sultanahmet ve Beyazıt Meydanı gibi alanlar, seçim propagandalarında dahi kullanılan alanlardı. Ticari hareketlilik, kültürel ve sanatsal hareketlilik düşünüldüğünde Taksim bu tip kutlamalara uygun değil. Sembolik anlamda katılım olmasına rağmen genel hayat etkilendi" diye konuştu.

Kazancı Yokuşu'na kurulan polis barikatlarını aşan yaklaşık 500 kişilik grup, Taksim'e ulaştı.

DİSK'in Taksim'e geldiği sıralarda, Gümüşsuyu'ndan Kazancı Yokuşu'na gelen Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyesi yaklaşık 500 kişilik grup, Taksim'e girmek istedi. Kazancı Yokuşu'ndaki barikatlara dayanıp polisle tartışan göstericiler ile emniyet güçleri arasında uzun süre pazarlık yaşandı. Sokağın üst tarafındaki grubun baskısının artması sonucu ESP üyeleri de barikatları yıkarak Taksim Meydanı'na ulaştı. "İşte Taksim, İşte 1 Mayıs" sloganları atan göstericiler, Taksim'e ulaşmanın sevincini yaşadı. Taksim Meydanı'na ulaşan bazı göstericilerin çimenlere yayıldığı görüldü.

İstiklal Caddesi'nde polisle göstericiler arasındaki gerginlik sürüyor.
Polise sapanla bilye ve taş atan göstericilere polis tazyikli su ile karşılık verdi. Göstericiler tazyikli su sıkılması üzerine ara sokaklara dağılırken, tekrar caddeye çıkarak polisle çatışmaya devam etti. Polis göstericilere biber gazı ile müdahale ederken, gerginlik sürüyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 14:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?