3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Araç muayene istasyonlarında rahatlık

Özelleştirilen araç muayene istasyonlarında uygulamaların bankalardaki gibi sıra numarası ile yapılması, oluşan uzun kuyrukların son bulmasını sağladı. 

Sürücüler, muayeneye getirdikleri araçlarını yaklaşık 1 saatlik muayenenin ardından teslim alabiliyor. 

Avrupa Birliği standartlarında araç muayenesiyle ilgili özelleştirme ihalesini kazanan Doğuş Otomotiv, Afken ve Tuv Süd'ün birleşimiyle kurulan Tüvturk araç muayene istasyonlarının işletme hakkının 20 yıl süreyle devrini alırken, yapılan yenilikler araç muayenelerinde rahatlık sağladı. Eskiden uzun kuyrukların oluştuğu istasyonlarda, özelleştirmeden sonra başlatılan sıra numarası sayesinde sürücüler araç muayenelerini kısa sürede yaparak istasyonlardan ayrılıyor. Sıra numarası alan sürücüler, kendilerine sıra geldiğinde araçlarını muayene için teslim ediyor. 2.5 aylık bir eğitimden geçirilen personel tarafından muayenesi yapılan araçlar, yaklaşık 1 saat sonra sahibine teslim ediliyor. Tuvtürk'e bağlı olarak İstanbul'da 12, Türkiye genelinde 189 sabit ve 80 mobil istasyon hizmet veriyor. 

Tuvtürk Çatalca İstasyonu Amiri Adnan Öztürk, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, araç muayenesinin 4 aşamadan oluştuğunu ve ilk aşamanın sıra numarası almak olduğunu belirterek, "Araç muayenesi sırasında fren sistemi, direksiyon ve direksiyon simidi, lambalar, yansıtıcılar ve elektrik teçhizatı, dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon, şasi ve bağlantıları, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği ve seviyesinin kontrolü, yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller yapılmaktadır" dedi. 

Öztürk, belirlenen kriterlere göre araç muayenelerinin yapıldığını ifade ederek, test sonunda bir rapor hazırlandığını söyledi. Muayene sonunda kusursuz veya hafif kusurlu olan araçların muayenesinin tamamlandığını ve buna uygun rapor verildiğini kaydeden Öztürk, "Ağır kusurlu ve emniyetsiz olan araçların ne tür eksikleri varsa bunlar sahiplerine anlatılıyor ve ona göre rapor veriliyor. Eksiklerini tamamlayan sürücüler, bir ay içerisinde tekrar muayeneye geldikleri takdirde araçlarının muayenesini ücretsiz olarak yaptırabiliyor" diye konuştu. 

Muayene istasyonlarında araçlarının eksikleriyle ilgili teknik bilgiler verilen sürücüler ise, "Eski uygulamalarda da benzer tetkikler yapılıyordu. Ama bu kadar yapılmıyordu" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 13:30:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?