4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Arınç Anayasa Mahkemesi'ni eleştirdi

AK Parti Manisa Milletvekili ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa'da yapılan değişikliklerin Anayasa'nın bütünlüğünü bozduğunu belirterek, "Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerin değişmesine müteakiben, bu maddelere yönelik itirazları kabul eden Anayasa Mahkemesi, kurucu iradeyi nerdeyse Meclis'ten almıştır'' dedi.


Tüketiciler Birliği'nin bu yıl 6.'sı düzenlenen kahvaltı programına katılan Arınç, herkesin tüketici olduğunu belirterek, israfa karşı olduğunu söyledi. Meclis Başkanı olduğu dönemde çeşitli kalemlerde yapılan israfın önlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Arınç, kanun tasarılarının mail yoluyla milletvekillerine gönderilmesiyle büyük kağıt tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

Türkiye'deki mevcut Anayasa'nın dünyadaki değişimle uyumlu olmadığını savunan Arınç, Anayasa'nın artık değişmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Anayasa'nın bugüne kadar değiştirilen bazı noktalarının anayasanın bütünlüğünü bozduğunu söyleyen Arınç, "Her tarafı tıkır tıkır işleyen, birbirine uyumlu bir Anayasal bütünlük yerine her maddesi birbirinden farklı hale gelmiş, yamalı bir Anayasa haline dönüşmüş. Sökük varsa söküğü dikmişiz. Bir Anayasa yeniden yapılabilir mi? Tümden değiştirilebilir mi? tartışmaları hep sürmüştür. Son Anayasa Mahkemesi kararları buna kendi açısından cevap vermiştir. 10. ve 42. maddelerin değişmesine müteakiben, bu maddelere yönelik itirazı kabul eden Anayasa Mahkemesi kurucu iradeyi nerdeyse Meclis'ten almıştır. Anayasayı tamamen ortadan kaldıran, başka grubun ve gücün eline vermiştir. Anayasa'yı tümden değiştirmek işi Meclis'in işi değildir şeklinde bir cümleyi bu kararların gerekçesinde bulabilirsiniz. Türkçesiyle veya amiyane tabiriyle anayasanın tümünü darbeciler değiştirebilir veya yapabilir. Ama milletin seçtiği milletvekillerinden oluşan Meclis, Anayasa'nın tamamını yapmak veya değiştirmek yetkisi yoktur şeklindeki bir yorumla karar verilmiştir. Bu hukuki değildir'' dedi.


Konuşmasında ABD seçimlerine de değinen Arınç, Obama'nın başkan seçilmesinin önemli bir olay olduğunu vurguladı. Rengi siyah olduğundan dolayı bir toplumda yüzyıllardır dışlanmış, otobüslerden indirilmiş, lokantalara sokulmamış, hakaret görmüş insanların Amerika'da başkan olabileceğinin kimsenin aklına gelmeyeceğini söyleyen Arınç, "ABD bu değişimi ve dönüşümü yakaladı. Sadece ülkemizde değil, değişik ülkelerde de sempati oluşturdu. Bu sempati Amerika'nın lehinedir. Obama döneminde ABD'nin siyaseti Türkiye ile ilgili ne ise bu dönemde belki de daha da güçlenerek devam eder. Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkat edilir. Obama'nın 'Sözde Ermeni Soykırımı'' ile ilgili Türkiye'ye bir hasım tavır takınacağına ihtimal vermiyorum'' diye konuştu.


Arınç, küresel ekonomik krizin Türkiye'de de etkisini gösterdiğini belirterek, "Krizi adeta davul zurna çalarak kendini hissettirdi. Türkiye'nin kısa sürede krizin etkisinden kurtulmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 17:26:58
Güncelleme :17 Kasım 2008 Pazartesi 11:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?