6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

ASALA’yı çökerten Albay’a veda

Milli İstihbarat Teşkilatı’ndaki (MİT) çalışması sırasında Ermeni terör örgütü ASALA’ya karşı verdiği mücadele ile tanınan, bir çok örgütün ölüm listesine giren sessiz kahraman Emekli Tank Kıdemli Albay Süleyman Selim Yenilmez hayata veda etti.

Yenilmez’in cenazesi, dün öğle vakti Selimiye Camii’nde düzenlenen askeri törenin ardından, Küçükyalı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

84 yaşında ölen Yenilmez’i, son yolculuğunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT’de görev yaptığı dönemdeki arkadaşları ile yakın dostları yalnız bırakmadı. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un da çelenk gönderdiği törende başsağlığı dileklerini oğlu Engin, kızı Petek Sarıgöllü, torunları Ebru, Tolga ve Burak kabul ettiler.

‘BABA’ DİYORLARDI

Annesini 5 yıl önce kaybettiklerini belirten kızı Petek, babasıyla ilgili duygularını, ‘Sevildiği cenazeye katılan arkadaşlarının çokluğundan belli. Asker disiplinine sahipti ancak çok cana yakın bir insandı. Bütün enstrümanları çalardı, müziğe büyük tutkusu vardı’ diyerek dile getirdi. Gelini Güzin Yenilmez, ‘Vatan sevgisi çok yüksek bir insandı. Yanında çalışanlar da, gösterdiği insani tavırlardan dolayı hep kendisine ‘baba’ diye hitap ederlerdi’ diye konuştu.

SÜVARİ SUBAYIYDI

Torunu Tolga Yenilmez ise ‘Süvari subayıydı. Sadece müziği değil, atları da çok severdi. Bu yönü beni kendisine daha da yakınlaştırmıştı. Konkurhipiklerde yarışlara da katılırmış. Kendisini çok özleyeceğiz’ dedi. Adlarını vermek istemeyen Harp Okulu Mezunu arkadaşlarından biri ise, ‘Müziğe tutkuluydu. Saza benzer Panço çalardı, dolayısıyla da kendisine okulda ‘panço Süleyman’ derdik. O da bundan hoşlanırdı’ dedi.

FEVZİ ÖZ’DEN ÇELENK

Törende bir zamanlar yeraltı dünyasından tanınan işadamı Fevzi Öz’ün çelengi dikkat çekti. Yenilmez’in Türk bayrağına sarılı cenazesi, askerler tarafından top arabasına konuldu ve oluşturulan kortejle bir süre gidildikten sonra cenaze arabasına alındı. Cenaze Küçükyalı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Gözyaşlarıyla uğurladılar

Selimiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Süleyman Selim Yenilmez’in Türk Bayrağı’na sarılı cenazesi, araca konulduğunda kızı Petek Sarıgöllü gözyaşlarını tutamayarak başını oğlunun omuzuna koydu. Ebru Sarıgöllü ise dedesinin arkasından gözyaşlarına hakim olamadı. Taziyeleri oğlu Engin Yenilmez kabul etti.

Esenboğa baskını bardağı taşırmıştı

ESKİ MİT Kontr-Terör uzmanı Mehmet Eymür, atin.org adlı internet sitesinde Ermeni terör örgütü Asala’ya yönelik MİT operasyonlarını detaylı bir şekilde anlatmıştı. Abdullah Çatlı ve ekibinin henüz bu işlerde kullanılmadığı 1982 yılında başlayan söz konusu operasyonların en önemli isimlerinden biri de, Eymür’ün sitesinde Selim Yakar Albay kod adıyla geçen Süleyman Yenilmez’di. Eymür’ün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Asala’ya karşı operasyon için MİT’e 1982’nin ilk aylarında görev verilmişti. MİT de 1982 Haziranı’ndan itibaren çalışmalara başlamıştı.

MİT’e Asala’ya karşı operasyon için hazırlıklar sürerken, 7 Ağustos’ta Ankara Asala’nın yeni bir eylemi ile sarsılacaktı. Esenboğa Havaalanı’na düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 8 kişi ölmüş, 72 kişi de yaralanmıştı. Asala’nın Ankara’ya gelip eylem yapacak kadar cüretini artırması, MİT’teki çalışmaları da hızlandırmıştı. Bunun için Avrupa ile Ankara arasında, Eymür’ün ifadesiyle, ‘mekik dokunmuş’ Avrupa’daki etkili isimler İstanbul’a çağrılarak uzun görüşmeler yapmışlardı. Bu görüşmelerin hepsinde de Selim Albay yer almıştı. Eymür, Selim Yakar Albay’ı yani Süleyman Yenilmez’in şöyle tasvir ediyordu: ‘Karargáh’ta operasyonu Müsteşar adına yürüten MAH Yardımcısı Selim Yakar Albay, babacan, hoşgörülü bir insandı. İstanbul’da da yardımcılık yapmıştı. Mete Bey’i hayli eski tanır, deli dolu hallerini hoşgörü ile karşılardı.’

Sonrasında ise bilinen operasyonlar yapılmış ve Asala örgütü çökertilemese bile geriye çekilmesi sağlanmıştı. Bütün bu operasyonların başında ise dün cenazesi kalkan Albay Süleyman Yenilmez bulunuyordu.
istanbul
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 13:01:50
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 11:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?