30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Aşı virüsün yayılma hızını kesecek

GÜNDELİK TEDBİRLER VE AŞILAMA DOMUZ GRİBİNİN YAYILMA HIZINI KESECEK

MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Hakan Bahadır, kamuoyunda domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüne karşı uygulanacak aşıların virüsün yayılma hızını keseceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Bahadır, kamuoyunda süre gelen domuz gribi ve aşılama metoduyla ilgili yapılan tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kamuoyunda domuz gribi olarak bilinen H1N1 pandemisinin yaklaşık 1 saat kadar havada asılı kalma özelliği olduğunu ve bundan dolayı çok hızlı yayılabildiğini ifade eden Bahadır, "Toplumumuzun domuz gribine karşı doğru bir şekilde bilgilendirilmesi muhtemel felaketlerin önüne geçilmesi bakımından oldukça elzemdir" dedi.

Bireylerin domuz gribinden korunması için, bağışıklık sistemlerini yüksek düzeyde tutması gerektiğine işaret eden Bahadır, "Bunun için düzenli olarak istirahat edilmeli ve yeterli uyku alınmalıdır. Bunun yanında sigara ve alkol kullanılmamalı, bitkisel gıdalar ön planda tutup bolca vitamin, yeşil gıdalar, narenciye, sarımsak ve sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle hijyen koşullarına dikkat etmekte son derece önemlidir.

Riskli grup içinde yer alan; 6 ay- 24 yaş arası tüm bireylere, sağlık personellerine, hacı adaylarına, kalabalık ortamda çalışan insanlara, kronik hastalıkları olan kişilerin domuz gribinden korunmak için alacakları gündelik tedbirlerin yanı sıra domuz gribi aşısı vurulmaları gribin yayılmasının hızını kesecektir" diye konuştu.

Bahadır, domuz gribinin kaynağının yurtdışı olması ve yurtdışında daha yaygın şekilde görülmesi nedeniyle, iş gezisi yada toplantılar için yurtdışına çıkan işadamlarının düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları ve domuz gribi aşısını vurdurmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bugüne kadar hiçbir yan etkisi görülmeyen domuz gribi aşısının Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylandığını ifade eden Bahadır, aşı üzerinden yapılan tartışmaların son derece yersiz olduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 11:41:05
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 12:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?