7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

'Asrın projesi'nde zam isyanı

Marmaray projesinin Yenikapı şantiyesinde taşeron olarak çalışan işçiler, İstanbul Valiliği önünde eylem yaptı. Maaşlarının düzenli olarak ödenmediğini savunan işçiler, konunun çözümü için gerekirse Ulaştırma Bakanlığı'na başvuracaklarını belirtti.

İstanbul Valiliği önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik grup, "İnsanca çalışmak istiyoruz", "İşçiler burada patronlar nerede" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan işçilerden Aydın Erhan, "Bugün direnişimizin 24. günümüzü ve sorunlarımızın çözülmesinde muhataplarımızdan biri olarak gördüğümüz valiliğin bu soruna müdahil olması için bir çağrıda bulunmak ve görüşme talebiyle buraya geldik. Bizler asrın projesi olarak sunulan ve dünyanın en büyük projelerinden biri olan 3 milyar dolarlık Marmaray projesinin Yenikapı şantiyesinde taşeron olarak arkeolojik kazıda çalışan işçileriz. 2005 yılında bizimde kazısını yaptığımız Marmaray'ın Yenikapı istasyon alanında M.Ö. 4. yüzyıldan kalma Thedodsios Limanı ortaya çıktı. Thedodsios olarak bilinen liman modern tarihin en önemli arkeolojik bulgularından biri sayılıyor" dedi.

Kazıda çalışan işçilerin bilgi ve tecrübe kazandığını ancak şimdi yerlerine yeni işçiler alındığını belirten Erhan, "Bu işi öğrenmeleri zaman alacaktır. Kazıda çalışan arkeologlar da bu duruma işaret etmişlerdir. İnşaattaki gecikmeler günde 1 milyon dolarlık kar kaybına neden olduğu ifade edilmişti. Günlük ücretimizin 27.5 TL'den 35 TL'ye çıkartılması, bu rakamlarla karşılaştırıldığında çok komik kalmaktadır. Bizim taleplerimiz son derece insani ve gerçekleştirilebilir. Bir an önce sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz" dedi.

Sigortalarının eksik yatırıldığını ve maaşlarının düzenli olarak ödenmediğini kaydeden işçiler eylemlere devam edeceklerini, sorunlarının çözülmemesi halinde gerekirse Ulaştırma Bakanlığı'na kadar gideceklerini bildirdi. Eylemin ardından Tekstil-Sen Genel Sekreter Yardımcı Beycan Taşkıran ve Aydın Erhan, hazırladıkları dilekçeyi vermek için valiliğe girdi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 13:03:02
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 15:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?