4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Asya'yla Avrupa denizden birleşti

Asya ile Avrupa'yı denizin altından bağlayacak Marmaray'da son tüp tünel Sarayburnu'nda yerleştirildi..
Halkalı ile Gebze'yi 76 kilometre kesintisiz, yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlayacak Marmaray'da Boğaz kısmı tamamlandı. 2004'te temeli atılan Boğaz geçişinde 11'inci ve son tüp tünel dün denize batırıldı. Son tüple birlikte Asya ile Avrupa köprülerin dışında denizin altından da bağlanmış oldu. 100 metre uzunluğunda, 15.5 metre eninde, 9 metre yüksekliğinde ve 15 bin 500 ton ağırlığında tünelin yerleştirilmesinin ardından diğer tüneller ile birleştirme işlemi 8 saat sürdü. Tüp geçidin şimdi sızdırmazlığı sağlanacak, etrafı doldurulacak ve üstüne beton dökülecek. Daha sonra karadaki tüneller ile denizin 60 metre derinliğine batırılan tüneller birleştirilerek Üsküdar ile Sarayburnu bin 400 metrede aşılmış olacak. 2.5 milyar dolara mal olacak Marmaray'la günde 1.5 milyon kişi taşınacak. 2012'de bitirilmesi hedeflenen projenin 13 bin 558 metresi Söğütlüşçeşme ile Kazlıçeşme arasında delme ve batırma tünellerden oluşuyor. Proje sonunda şehirlerarası tren yolculuklarının ana istasyonları da Gebze ve Halkalı'da toplanacak.

RAYLAR BİRLEŞECEK

Her iki yakadaki demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçen demiryolu tüneli ile birbirine bağlanacak. Hat, Söğütlüçeşme'de yeraltına giriyor ve Üsküdar'da Boğaz'ın altından geçen tünelle birleşiyor. Denizin altından geçip Sirkeci ve Yenikapı yeraltı istasyonları boyunca ilerliyor ve Yedikule'den yüzeye çıkıyor. Projeyle Bostancı-Bakırköy 37 dakika, Üsküdar-Sirkeci 4 dakika, Sögütlüçeşme-Yenikapı 12 dakika, Gebze-Halkalı arası ise 105 dakikaya düşecek.

Tarihi İpekyolu da tamamlanacak

Son tüp tünelin batırılma startını veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım projenin tamamlanması ile sadece İstanbulluya toplu ulaşımın değil, aynı zamanda Asya'dan Avrupa'ya asırlar boyu hizmet veren tarihi İpekyolu'nun da tamamlanmış olacağını anlattı. Marmaray'ın ruhsatsız olduğu iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu kaydeden Yıldırım, "Tünel ve yol gibi ulaşım amaçlı yapılar ruhsata dahil değildir. İmar Kanunu'na göre güzergâhın belirlenip, imar planına işlenmesi gerekiyor. Marmaray'da bu işlemler gününden önce yapılmıştır. İlgili belediyelerin planlarına işlenmiştir" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 16:42:43
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 16:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?