3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Ataşehir'de 'MB' teyakkuzu!

Ankara'dan İstanbul'a taşınması planlanan Merkez Bankası (MB), Ataşehir'de hareket yarattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile kamu bankalarının genel müdürlüklerinin İstanbul'un en büyük ilçelerinden Kadıköy'e bağlı Ataşehir'e taşınacağı yönündeki haberler, semt içinde ve çevresindeki esnafa umut kapısı olurken, semt sakinleri de bölgedeki trafiğin artmasından endişe duyuyor.

Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın İstanbul'a taşınacağının ve yerlerinin belli olduğunun duyurulmasının ardından, kısa bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Merkez Bankasının yerini Başbakan Erdoğan'ın açıklayacağını, Erdoğan'ın, yerin Asya yakasında olmasını özellikle istediğini ifade etmişti.

Finans merkezinin Ataşehir olacağı yönünde söylentilerin kamuoyunda yer almasıyla semt içinde ve çevresindeki esnaf, önümüzdeki dönemde işlerinde hareketlilik olmasını bekliyor. Ataşehir'de kiraların yüksekliği ve işlerin azlığından şikayet eden esnaf, Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin bölgeye taşınması ile semtte canlanma olacağını ifade ediyor.

Taşınma ile Ankara'dan İstanbul'a gelecek çok sayıda bankacı ve ailesinin, iş yerlerine yakın olması sebebiyle Ataşehir ve çevresindeki semtleri tercih edeceği belirtiliyor. Ataşehir ve çevresindeki gayrimenkul fiyatlarında da, finans merkezi açıklamasının ardından yükseliş yaşanıyor.

Gelir düzeyi yüksek insanların yaşadığı Ataşehir'de dürümcüden pizzacıya, pastacıdan kargoya, çiçekçiden taksiciye, emlakçıdan kuaföre, kuru temizlemeciden kreş ve ana okullarına kadar pek çok iş yeri sahibi, umutlu olduğunu ifade ederken, semt sakinleri de Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin taşınması ile bölgedeki trafiğin artacağı yönünde endişe taşıyor.

Taşınmanın, Ataşehir ve çevresinde yeni iş imkanları ve istihdam yaratması da bekleniyor. Ataşehir'in bulunduğu Atatürk Mahallesi Muhtarı Necaattin İlme, mahallelerinde 9 bin konut ve 20 bin nüfus bulunduğunu ifade ederek, gelir düzeyinin yüksek olduğu Atatürk Mahallesi'nde, Ataşehir'in finans merkezi olması ile mahalledeki boş evlerin dolacağını ve ev bulmanın zorlaşacağını söyledi.

İlme, yüzde 80'i üniversite mezunu olan Ataşehir sakinlerinin yarısından fazlasının da kiracı konumunda bulunduğunu ve kiracıların Ataşehir'de ortalama 2 yıl oturduğunu belirterek, Batı Ataşehir olarak anılan Barbaros Mahallesi'ndeki Uphill, Ağaoğlu ve Kent Plus projelerinin hayata geçmesiyle Ataşehir tarafındaki esnafta hareketliliğin artacağını ifade etti.

MERKEZ BANKASI YÖNETİCİLERİNDEN BİRİ ARAYIP SORDU

Ataşehir Century 21 Beta Gayrimenkul'de broker olan Berk Algan da, bölgede gayrimenkuldeki en büyük yükselişin Uphill, Ağaoğlu ve Kent Plus'ın bulunduğu Batı Ataşehir'de yaşanacağını belirterek, Ataşehir'in finans merkezi olacağı söylentileri ile düşen kiraların tekrar yükselişe geçtiğini kaydetti.

Algan, ''En büyük etkiyi satışlarda gösterdi. Uzun zamandır görmediğimiz bir artış oldu. Satın almak için bize gelen kişi sayısı haftada 50 iken, 100'e çıktı.

Ataşehir'in finans merkezi ilan edilmesi, burada oturmak için karar veremeyenleri harekete geçirdi'' şeklinde konuştu.

Ataşehir'de şu anda satılık gayrimenkul fiyatlarının 200 bin-750 bin YTL, kiralık gayrimenkullerin bin-3 bin YTL arasında bulunduğunu ve satılık gayrimenkul fiyatlarında ''taşınma kararı rüzgarı'' ile birlikte yüzde 10-15
civarında artış olduğunu kaydeden Algan, şöyle devam etti:

''Merkez Bankası ve kamu bankalarının orta ve üst düzey yöneticileri taşınma ile birlikte buralarda oturacaktır. İstanbul'a gelenlerin yüzde 40'ının bu bölgeyi tercih edeceğini düşünüyorum. İstanbul'da ulaşım ciddi bir sorun olduğu için çevreye doğru bir yayılma olacaktır. Gayrimenkul satın almak için Merkez Bankası yöneticilerinden biri arayıp sordu. Anadolu'dan gelenlere İstanbul'daki kira fiyatları yüksek gelince burada ev alıyorlar. Burada da böyle olur.''

Algan, banka binalarının temelinin atılmasıyla Ataşehir'deki gayrimenkul fiyatlarının yüzde 50'ye kadar artabileceğine dikkati çekerek, insanlara, İstanbul'da ev için aradıkları deprem güvenliği, asayiş ve sosyal donatı dolayısıyla Ataşehir'in çekici geldiğini ifade etti.

Ataşehir Turyap yetkilisi ise, Merkez Bankası Başkanlığı ile kamu bankaları genel müdürlüklerinin Ataşehir'e taşınması söylentileri ile bölgedeki gayrimenkul fiyatlarında yaşanan düşme trendinin hızını kestiğini, bunun pozitif etkilerinin projeye başlanması ile görüleceğini ifade etti.

4 EMLAK FİRMASI DAHA GELDİ

Ata Çarşı Yöneticisi Arif Semih Akıner de, Ataşehir'de 63 emlakçı bulunduğunu ifade ederek, ''Taşınma olayı ile birlikte 4 emlak firması daha geldi. Mal sahipleri ve çarşıda çalışanlar, yeni yapılanma dolayısıyla heyecanlı.
Ayrıca buradaki apartmanların birinci, ikinci ve üçüncü katları ofis olma konumunda'' diye konuştu.

Akıner, Ataşehir sakinlerinin yiyecek hariç, alışveriş için yakın yerlerdeki büyük alışveriş merkezlerini tercih ettiğini, esnafın Soyak'ın Ataşehir'de yapacağı konut projesini beklediğini ifade etti.

Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin Ataşehir'e taşınacağı söylentileri ile birlikte semtte insanların ''zihniyetlerinde'' fiyatların birden bire arttığını belirten Akıner, söz konusu projenin temeli atıldığında
gayrimenkul fiyatlarının daha da yükseleceğini savundu.

Arif Semih Akıner, son dönemde birkaç şirketin genel merkezinin Ataşehir'e taşındığını ifade ederek, söz konusu taşınma kararının, Ataşehir ve çevresinde yeni iş imkanları ve istihdam yaratmasının da mümkün olacağını kaydetti.

EV VE İŞ YERLERİNE SERVİS

Ev ve iş yerlerine servis yapan işletme sahipleri de, Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin Ataşehir'e taşınması ile işlerinin artacağı beklentisi taşıyor.

Doydum Fast Food ve Dürüm Evi yetkilileri, paket servisi siparişlerinin artmasını beklediklerini ifade ederken, Pizza Hut Restoran Müdürü Tuncer Uğurlu, eve servis ağırlıklı çalıştıkları için müşteri profillerinin artacağını, taşınma
ve çevredeki yeni konut projeleri ile Türkiye'deki 36 Pizza Hut şubesi içerisinde ilk 10'a girebileceklerini söyledi.

Pelit Pastanesi yetkilisi de, hafta içi yaptıkları servislerin yüzde 40'ının bankalara yönelik olduğunu, Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin Ataşehir'e taşınması ile bu oranın yükseleceğini ifade etti.

Motta'dan Mustafa Kalkar da, Ataşehir'de yaşayan insanların semt dışında harcama yapması dolayısıyla esnafın zor durumda olduğunu, taşınma ile birlikte çevredeki iş yeri kiralarının daha da yükseleceğini söyledi.

Ataşehir Uluslararası Çiçekçilik sahibi Muzaffer Ulusoy da, siparişlerin büyük çoğunluğunu iş yerlerinden aldıklarını ve yüzde 20'sinin bankalardan geldiğini ifade ederek, Ataşehir'in finans merkezi olması ile müşterilerinin artacağını belirtti.

KUAFÖRDE ''TAŞINMA SOHBETİ

Saç tasarımı yapan A Dora ortaklarından Engin Bakır da, taşınma olayının son dönemde kuaför müşterilerinin ana sohbet konusu olduğunu ifade ederek, söz konusu taşınmanın gerçekleşmesi halinde müşteri sayılarında artış olacağını ifade etti.

Dryman Mağaza Sorumlusu Azmi Şanlı da, Merkez Bankası ve kamu bankaları genel müdürlüklerinin Ataşehir'e gelmesi halinde işlerinde yüzde 15 artış olmasını ve eve ücretsiz kuru temizleme hizmetinde de yükselme beklediklerini kaydetti.

Bando Çocuk Evi Kurucu Müdürü Mehmet Serdar Karaduman, 14 yıldır bölgede hizmet verdiklerini belirterek, talepte mutlaka artış yaşanacağını düşündüklerini ve civardaki ana okulu sayısının da artacağını söyledi.

ATAŞEHİR'DE MERKEZ BANKASI TRAFİĞİ

Semt sakinleri gibi bazı iş yeri sahibi ve taksiciler de, Ataşehir ve çevresinde trafiğin artacağı endişesini taşıyor. Ataşehir'de görev yapan taksiciler, iş hacmiyle birlikte trafiğin de artacağına dikkati çekerek, trafiği rahatlatmak için yolları yapmak gerektiğini söylediler.

Yaklaşık 200 taksicinin bulunduğu Ataşehir'de, artacak talebi karşılamak üzere yeni taksicilerin devreye gireceği belirtildi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 11:16:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?