7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Atatürk Havaalanı'nda keyfi uygulama

Havalimanı muhabirliği dünden itibaren bitti
 
Atatürk Havalimanı'nda çalışan gazetecilere yöneticilerinin ve çeşitli medya örgütlerinin sahip çıkmaması nedeniyle dünden itibaren resmen havalimanı muhabirliği bitmiş oldu. Bundan böyle televizyon ve gazetelerde apronda uçak görüntüleri ve yurda giriş yapan insan görüntüleri olamayacak. Özellikle burada çalışan gazetecilerin önemli olaylarda çektikleri görüntüler haber ajanslarında  çok önemli bir yer tutuyordu. CİHAN HABER AJANSI, İHLAS HABER AJANSI, DOĞAN HABER AJANSI gibi gerek yurtiçi gerekse yurtdışına görüntü veren önemli ajansların ve  MİLLİYET, HÜRRİYET, SABAH, ZAMAN, STAR, YENİŞAFAK, VATAN, GÖZCÜ, MİLLİ GAZETE, ANADOLU AJANSI  muhabirlerinin  haber alma özgürlüğü böylece büyük darbe aldı. Biz Atatürk Havalimanı'nda çalışan gazeteciler kurumlarımızın böyle olaylarda çalışanlarına sahip çıkmamasını da anlayamıyoruz. Biz burada geçiciyiz ama kurumlar kalıcıdır. Her türlü haberin  (Havacılık, polis, magazin, spor gibi) yapıldığı havalimanından artık aktif habercilikte böylece son buldu. Avrupa Birliği için gün saydığımız her şeyin daha açık olmasını beklediğimiz şu günlerde özellikle iki yasakçı yönetici sadece gazetecilere yönelik icraatlarıyla dikkat çekti. Geldiği günden beri gazetecilere yasak koyan Mülki İdare Amiri Murat Yıldırım ve Emniyet Müdürü Ercan Çakmak  aldıkları keyfi bir karar doğrultusunda olaya Güvenlik Komisyonu kılıfı da koyarak gazetecilerin, apron kartları olmasına rağmen apronu ve pasaport alanına girişleri resmen kapattılar. Sıkıyönetim zamanında bile kapatılmayan binlerce personelinin giriş ve çıkış yaptığı bu yerlere sadece gazetecilerin girişlerinin kapatılması ise şaşkınlıkla karşılandı.  Eğer bir yerde gazetecilere yasak geliyorsa orada yasal işler de yapılmıyor demektir. Emniyet Müdürü Ercan Çakmak'ın yöneticisi konumundaki İstanbul Emniyeti'nde basın sözcüsü de olan( Kendileri Gazetecileri hiç sevmeyen biridir ve bundan dolayı bu göreve gelmiştir) Halil Yılmaz'ın da bu konuda rolu olduğu biliniyor. Bahçeşehir Koleji'nde okuyan oğlunun Amerika'dan gelişinde çok sayıda kişi dış hatlar pasaport içine kadar girerek, Amerika uçağının içine kadar nasıl yaklaşmıştı. Atatürk Havalimanı'nda günün 24 saati görev yapan biz 30 kadar gazeteci, İstanbul Vali Yardımcısı Murat Yıldırım ve Emniyet Müdürü Ercan Çakmak'ın şahsi hışmına uğradık. Getirilen kısıtlamalarla ilgili olarak kendisiyle görüşmek isteyen
gazetecilerin randevu taleplerini de kabul etmeyen en yetkili kişi Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Yıldırım, geçtiğimiz günlerde gazetecilere de söylediği sözlerle bu yasağın sinyalini vermişti. Yıldırım geçtiğimiz günlerde, gazetecilere apronu kapatarak şunları söylemişti: "Bu tamamen benim otoritem tarafından alınmış bir karardır. Sizinle otoritemi tartışmam. Burayı disiplin altına alacağım. Buna gazeteciler de dahil" dedi. 
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şikayet için toplanan gazetecileri o dönemde dinleyen Basından Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Yılmaz da, getirilen yeni kısıtlama ile ilgili olarak gazetecilere, "Aprona girip de ne yapacaksınız ? Size diğer sahalar yetmiyor mu? değerlendirmesi yapmıştı. Biz gazeteciler de durumu, Ankara'dan İstanbul'a gelen Başbakan Erdoğan'a şikayet ederek, alkışlarla protesto etmiştik.



superpoligon
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 11:39:53
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 14:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?