30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Atatürk Havalimanı'nda sarı alarm

ABD Başkanı Barack Obama'nın İstanbul'a gerçekleştireceği ziyaret nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda alınan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkartıldı.

Sarı alarm boyutundaki önlemler kapsamında, Obama'nın gidiş ve gelişi sırasında Atatürk Havalimanı tamamen uçakların iniş ve kalkışına kapatılacak, limanda cep telefonları çalışmayacak.

Obama'yı taşıyan Başkanlık uçağı Air Force One'nın İstanbul'a gelişi öncesi ve sonrasında havalimanının 10'ar dakika süreyle hava trafiği iniş ve kalkışlara, kara trafiğinin de giriş ve çıkışlara kapatılacağı öğrenildi. Obama'nın gelişi öncesi terminalde 'sarı alarma' geçilirken, kritik noktalarda izleme görevleri arttırıldı. Pazartesi günü bu alarm seviyesinin bir üst düzeye çıkartılması bekleniyor. Limandaki önlemler kapsamında cep telefonlarının da Obama'nın gidiş ve gelişi sırasında çalışmayacağı bildirildi.

Atatürk Havalimanı girişinde bulunan ana yol güvenlik noktasında araçlar polisler tarafından didik didik aranırken, yine Aksaray -Atatürk Havalimanı metro hattının havalimanı girişinde bekleyen polisler burada GBT(Genel Bilgi Tarama) uygulaması yapıyor. Obama'nın Atatürk Havalimanı'na inişinden kısa bir süre önce ve havalimanından ayrılana kadar havalimanına araç giriş ve çıkışına izin verilmeyecek. Bu yüzden o saatlerde havalimanını kullanacak olan yolcuların ulaşım için metroyu kullanması tavsiye edildi.

Öte yandan, Obama'yı koruma görevinde kullanılacak ve olası bir durumda ulaşımını sağlayacak askeri helikopterler önceki gece İstanbul'a getirildi. Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait bir nakliye uçağıyla dün gece geç saatlerde Atatürk Havalimanı'na getirilen helikopterler Türk Hava Yolları'nın teknik bakım hangarına çekildi ve monte çalışmalarına başlandı. Helikopterlerin başında 24 saat boyunca bir Amerikan askerinin nöbet tutacağı öğrenildi. Ayrıca Obama'nın helikopterinin getirilmesinden önce helikopteri getiren kargo uçağının yanaşacağı bölgede çalışan havalimanı personeli o bölgeden uzaklaştırıldı ve alan tamamen boşaltılarak helikopter uçaktan indirildi. THY teknik bölümünde çalışan personel de sıkı aramalardan geçirilerek havalimanına alındı.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 17:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?