4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Autoshow 2009 başlıyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, 12. Uluslararası Otomobil Fuarı'nın Türk otomotiv sektörünü gerek Türkiye'de gerek uluslararası platformda tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi. 

10-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 12. Uluslararası Otomobil Fuarı'nın tanıtım toplantısında konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, dernek olarak otomotiv sektörünün Türkiye'ye sağladığı katma değeri çok daha fazla arttıracak çalışmalar kapsamında faydalı olmak istediklerini belirtti. Aybar, bu çalışmalar doğrultusunda sektördeki olumlu gelişmelerin devamının sağlanması, sektöre enerji vermesi yanında tüm markaların tüketiciyle buluşmasını ve sektörün geniş kitlelere tanıtımını sağlayan fuarların önemine işaret etti. 

Dünya otomotiv endüstrisinin artık daha çevreci bir anlayış benimsediğini ifade eden Aybar, "Çağımıza damgasını vuran küresel ısınma ve endişe ile izlenen gelişmeler endüstriyi doğal olarak yeni arayışlara yönlendirmektedir. AB ülkelerinde ve Kyoto Sözleşmesini imzalamış ülkelerde, çevrenin korunması ve çevre kirliliği ile mücadele öncelikli ve temel konulardan birisidir. Bu kapsamda Türkiye'nin AB uyum sürecinde Kyoto protokolüne yeşil ışık yakması önemli bir adım olmuştur. 2004 yılından itibaren AB müzakere süreci ile birlikte başlayan bu etkileşimin önümüzdeki dönemde ülkemizde de artarak sürmesi beklenmelidir. Avrupa ülkelerinde bahsettiğim tüm bu çalışmalar otomotiv vergi politikaları ile de desteklenmektedir" dedi. 

2006 yılı itibariyle Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği'nin (OICA) uluslararası fuarlar takvimine alınan Autoshow'un bu yıl İstanbul'da 50'ye yakın markanın katılımı ile yaklaşık 45 bin metre kare alanda gerçekleştirilmesi planlandığını kaydeden ODD Başkanı Aybar, fuarda yer alan 50'ye yakın marka geniş bir yelpazede çeşitli segmentlerden binek otomobilleri dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye pazarında da bu fuar aracılığıyla tüketicilerin beğenisine sunulacağını söyledi. Aybar, fuara katılan markaların 2009 modellerini ilk kez bir arada sergileme imkanı bulacağı Autoshow-2008 otomobil meraklılarının ve sektörle ilgili tüm katılımcıların bir araya geleceği, Türkiye otomotiv sektörünün gerek Türkiye de gerek uluslararası platformda tanıtımına büyük katkı sağlayacak bir organizasyon olacağının da altını çizdi. 

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ise bu yıl 12. düzenlenecek Autoshow'a 200'e yakın firma katılacağını belirterek, fuarda 48 markanı farklı ürünleriyle yer alacağını söyledi. 

Organizasyona büyük ilgi beklediklerini belirten, Erem, 2006 yılında düzenlenen fuara 622 bin kişi geldiğini ve bu yıl bu rakamın üstünde bir sayı beklediklerini ifade etti. 

Toplantını ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erem, fuarın tarihinin belli olmaması ve diğer fuarlar aynı tarihe gelmesiyle ilgili bir soru üzerine, fuarın tarihlerinde herhangi bir değişikliğin olmadığını belirterek, belirlendiği tarihlerde yapıldığını söyledi. 

Fuarda, 5 altı modelin Türkiye lansmanının yapılacağını söyleyen Erem, "Fuarın Paris Otomobil Fuarı ile sırt sırta gelmesi yeni lansmanların orada yapılmasına neden oldu. Bu lansmanları Paris fuarında yapmayalım da Türkiye'de yapalım demek çok zor" dedi. 

İbrahim Aybar da, 2006 yılında yapılan fuarda iki modelin dünya lansmanının Türkiye'de yapıldığını hatırlatarak, bundan sonra yeni modellerin dünya lansmanının Türkiye'de olması için çalışacaklarını söyledi. 

Aybar, 2010 yılında yapılacak otomobil fuarının tarihinin belli olduğunu ve 28 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında düzenleneceğini aktardı. 

İç pazarda 650 bin bandına sıkışan otomobil satışlarını nasıl artırılacağına ilişkin soru üzerine Aybar, "Bu ekonomik büyüme ve kişi başına düşen milli gelirle alakalı. Ekonomik ve istikrarlı büyüme devam ederse bu satışlarda yükselecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 20:42:53
Güncelleme :6 Ekim 2008 Pazartesi 20:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?