30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Av yasağı sona eriyor

Türkiye'de balıkçıların av yasağı yarın sona eriyor. Balıkçılar, "rasgele" diyerek denize açılmaya başlayacak. Bu yıl Marmara Denizi'nde palamut, hamsi ve istavrit bolluğunun yaşanması bekleniyor.


Av yasağının kalkmasının Ramazan ayında bol bol balık tüketilmesini sağlayacağını söyleyen balıkçı Kenan Balcı, "Ramazan ayı beraberinde bereket getirdi. Bugün isteyen her amatör balıkçı oltasını alıp Marmara'nın herhangi bir kıyısından oltasını denize atsın ve balık bolluğuna doğrudan tanık olsun. Bu yıl av yasağının kalktığı bu ilk günlerde özellikle Marmara'da önce İstavrit, Palamut ve Hamsi bolluğu yaşanacak. Karadeniz'de ise Mezgit, Palamut ve Hamsi, Çinekop ve Lüfer bolluğunun yaşanmasını
bekliyoruz" diye konuştu.


Öte yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ticari su ürünleri avcılığını düzenleyen kuralları, geçtiğimiz yıl ilk kez 4 yıllık olarak belirlemişti. Hamsi ve beyaz kum midyesi avcılığına kota getirilmiş, yeni avcılık kuralları geçtiğimiz yıl, 1 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlanmıştı.

Bu arada, Bakanlığın, 31 Ağustos 2012'ye kadar uygulanacak Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile ilk kez kılıç balığında boy yasağı geçtiğimiz yıl itibariyle kaldırılmıştı. Tebliğde, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da, iç sularda avcılığın yasak olduğu yerler ve dönemler ile avlanması yasak olan su ürünleri, kullanılabilecek avcılık yöntemleri ayrıntılı olarak belirtiliyor.

2008 yılında yürürlüğe giren yasa ile; 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında şamandıralarla çevrilmiş sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen yüzme alanları içerisinde su ürünleri avcılığı yasaklanmıştı.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 16:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?