4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

AVEK Otomotiv araç sahiplerini uyardı

AVEK Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, otomobillerin kış bakımının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. 

Soğuk havanın, araçtaki mevcut problemleri daha da kötüleştireceğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle kış öncesi araçlara koruyucu kış bakımı yaptırılması gerektiğini belirtildi. 

AVEK Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, koruyucu kış bakımının zorunlu olduğunu ifade ederek, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:
"Motor Performansı: Hakan Çakır, normalde çok iyi çalışmayan bir motorun, kötü hava koşullarında çok daha zor çalışır hale geldiğini veya hiç çalışmayabileceğini hatırlattı. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlatılması gerektiğini söyleyen Çakır; hava, yakıt, PCV, ve benzeri filtreleri belli sürelerde değiştirmek gerektiğini de kaydetti. 

Yakıt: AVEK Genel Müdürü Hakan Çakır, yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, aracınızın deposuna ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklemeniz gerektiğini ifade etti. Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutun, bu durum borulardaki donmayı önleyecektir. 

Yağ: Motorun yağını ve yağ filtresini belli sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin km'de bir) değiştirin. 

Soğutma Sistemi: Soğutma sistemi, iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalı. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol edilmeli, eksilmişse ilave edilmeli. Motor tamamen soğumadan radyatör kapağı açılmamalı. Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrolden geçirmelisiniz. Hakan Çakır, kışa girerken araç bakımıyla ilgili yaptırılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:
Ateşleme sistemi: İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettirin. 

Akü: Soğuk havalarda aküleri oldukça zor bir görev bekliyor. Çünkü soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekiyor. O nedenle kışa girmeden önce akünün mutlaka kontrol ettirilmesi lazım. Zayıfsa şarj ettirilmeli, eski ise değiştirilmeli.
Cam Silecekleri: Cam sileceklerinizi ve camlarınızı temiz tutmalısınız. Cam sileceklerinin çalıştığından emin olun. Aşınmış, sertleşmiş silecekleri değiştirmeniz gerekiyor. Bulabilirseniz, buzlanmaya karşı gelmek için kış silecek lastikleri edinin. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurun ve sileceklerle far yıkayıcılarınızı kısa bir süre yıkama modunda çalıştırarak tesisatlarının sıvı ile dolmasını sağlayın. Yeterli miktarda cam silecek suyu stoklayın, ayrıca aracınızda bir de buz kazıyıcı taşımanız iyi olur. 

Isıtıcı/Defroster: Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Herhangi bir sorun varsa mutlaka giderilmeli. 

Lambalar: Tüm lambaları kontrol edip çalıştıklarından emin olmalısınız. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bir bezle temizleyin. Görüş azaldığında mutlaka farlarınızı yakın, çok kötü görüş koşullarında mümkünse bir kenara park edip, görüşün iyileşmesini bekleyin. 

Egzoz Sistemi: Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığını kontrol edin. Aracınızı kapalı garajda çalıştırarak ısıtmayın. Egzoz dumanı, hayati risk doğurabilir, ölümcül olabilir. Soğuk hava sadece aracınızda var olan problemleri daha kötü yapacaktır. 

Tekerlek ve Lastikler: Lastiklerinizin dişlerinin durumunu kontrol edin. Eski lastiklerle kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması başınıza büyük sorunlar açabilir. Mümkünse kar-kış lastiği kullanın. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayın. Lastik basınçlarınızı ayda bir (soğukken) kontrol edin. 

Fren Sistemi: Frenlerin eşit tuttuğunda emin olun. Bir tarafa çekmesi tehlikeli kaymalara sebep olabilir. 

Gövde Bakımı: Kışa karşı korunmak için sizin sıcak giysiler giydiğiniz gibi, aracınızın da korunmaya ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınızın metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için mümkünse, aracınızı ayda en az iki defa yıkayın. Aynı kirleticiler lastiklerinize de zarar vermektedir. Onlar için de koruyucu sıvılar satılmaktadır. Kullanarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Kışın aracınızın içini de en az bir kez temizleyin. 

Yardımcı Araçlar: Kış güvenliği açısından taşıtınızda cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, ışıldak, reflektör gibi uyarı araçları, marş kabloları, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı; uzun yolculuklar için ayrıca bir paket mum, bir miktar yüksek enerjili kuru gıda, su, ekstra battaniye ve gerekli ilaçları bulundurun".

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 16:04:42
Güncelleme :4 Kasım 2008 Salı 17:28:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?