6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Avrasya Maratonu'nu Kenyalı atlet Kiptanui kazandı

 26. Avrasya Maratonu’nu 26 yaşındaki Kenyalı atlet David Kiptanui, 2 saat 18.19’luk derecesiyle kazandı. Kiptaniu, 2 yıl önce de Avrasya Maratonu’nu kazanmıştı.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'ın start verdiği 26. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu, 46 ülkeden 2 bin 40 profesyonel atletin ve 10 binlerce vatandaşın katılımıyla koşuldu. Maratonda erkeklerde Kenya'dan David Kiptanui 02:18:02'lik derecesiyle birinci, Rusya'dan Konstantin Permitin 02:18:04'lük derecesiyle ikinci olurken, Ukrayna'dan Yuriy Hychun 02:19:03'lük derecesiyle üçüncü oldu.

Bayanlarda ise maraton birinci, ikinci ve üçüncülüğünü Rus atletler elde etti. Rus atlet Svetlana Demidenko 02:38:44'lük derecesiyle birinci olurken, ikinciliği Zhanna Malkova 02:39:05'lik derecesiyle elde etti. Üçüncülüğü ise yine Rusya'dan Olga Olok 02:42:25'lik derecesiyle kazandı.

26. Kıtalararası Avrasya Maratonu kapsamında gerçekleştirilen 15 Kilometre Yol Koşusu'nda bayanlarda Türk sporcu Arzu Berk, erkeklerde ise Moldovalı Iaroslav Musinschi birinci oldu.
Sporcular, Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek, Mecidiyeköy girişi, Mecidiyeköy otobüs durağı, Şişli Camii önünden Şişli, Osmanbey, Harbiye, Taksim, Tepebaşı, Şişhane, Perşembe Pazarı, Karaköy, Fındıklı, Kabataş üzerinden Dolmabahçe BJK İnönü Stadı önünde yarışı tamamladı.
15 Kilometre Yol Koşusu'nda bayanlarda Türk sporcu Arzu Berk, 58.05'lik derecesiyle birinci olurken, yine Türk sporculardan Yeşim Yeter Gülal, 58.08'lik derecesiyle ikinciliği, bir başka Türk sporcu Türkan Erişmiş, 58.26'lık derecesiyle üçüncülüğü elde etti.
Erkeklerde ise 45.58'lik derecesiyle Moldovalı Iaroslav Musinschi ilk sırada yer alırken, 46.17'lik derecesiyle Türk sporcu Abdülkadir Türk ikinci, 46.38'lik derecesiyle yine Türk atlet Abdül Ceylan üçüncü oldu.

ANADOLU YAKASINDAN BAŞLADI
Boğaz Köprüsü'nün Anadolu yakası gişelerine 800 metre mesafedeki park alanında başlayan maraton için startı saat 09.00'da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte verdi. Verilen startın ardan protokolde yer alanlar da vatandaşlarla birlikte koştu.

26. Kıtalararası Avrasya İstanbul Maratonu, Maraton (42.195 m), 15 Kilometre Yol Koşusu ve Halk Koşusu olmak üzere 3 ayrı dalda yapıldı. Maraton ve 15 Kilometre Yol Koşusu'nun startı saat 09.00'da verilirken, Halk Koşusu 09:30'da start aldı.

Avrasya Maratonu'na Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Yurdadön, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Evren ve Genel Sekreter Yardımcısı Mumamer Erol, Spor A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı, Futbol Milli Takım eski teknik direktörü Şenol Güneş ve bazı İstanbul ilçe belediye başkanları katıldı.
Beşiktaş İnönü Stadyumu'ndaki kupa töreninin ardından Mahsun Kırmızıgül ve Ebru Gündeş İnönü Stadyumu'nda vatandaşlara bir halk konseri verecek. Saat 20.00'de ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Florya Sosyal Tesisleri'nde Avrasya Maratonu ödül töreni yapılacak.

AVRASYA MARATONU'NUN TARİHİ
Bu arada, 1979'da İstanbul'u ziyaret eden bir grup Alman amatör sporcunun girişimi sonucu İstanbul Valiliği, Atletizm Federasyonu ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün onayıyla ilk maraton gerçekleştirilmişti.

1973 yılında Tercüman Gazetesi tarafından İstanbul Boğaz Köprüsü'nde maraton koşulması fikri ortaya atılmış, fakat 1979 yılına kadar bu sadece düşüncede kalmıştır. 1979'da İstanbul'u ziyaret eden bir grup Alman amatör sporcunun aynı konuyu gündeme getirmesiyle, İstanbul Valiliği, Atletizm Federasyonu ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün onayıyla ilk maraton gerçekleştirilmiştir. 1979 yılında büyük zorluklar ile yola çıkılarak start alan o dönemki ismiyle "Asya-Avrupa Koşusu", bir avuç insanın katılımı ve 4 kişinin üstün gayretleriyle gerçekleşebildi. İstanbul halkı o sıralarda daha henüz yeni tamamlanmış bulunan Boğaziçi Köprüsü'ne yaklaşırken, yolun kapatılarak bir koşunun düzenleneceği öğrendiğinde bunu bir 1 Nisan şakası olduğunu sanmıştı. 1 Nisan 1979'da start alan maratonun tertip komitesinde yer alan ve Türk atletizminin öncüsü olarak bilinen Selahattin Yıldız, yine eski atlet ve Atletizm Federasyonu Başkanlığı yapan Ali Ergenç, Ziya İğdebeli ile Osman Kazancıoğlu'nun girişimleri ile koşulabildi. Düşük bir bütçe ve büyük zorluklarla karşılaşan organizasyon ekibinin imdadına, Almanya'dan katılacağını açıklayan 60 kişilik bir ekip yetişti.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolüne geçen Avrasya Koşusu, 1982'den sonra yeni bir hüviyet kazandı. Önce ismi, "Kıtalararası Avrasya Maratonu" olarak değişti ve sonra da belediyenin katkıları ile şölen havası kazandı. İlerleyen yıllarda ise tam anlamıyla dev bir organizasyona dönüştü.


Avrasya Maratonu, Nurettin Sözen'den sonra başkanlık görevine gelen Recep Tayyip Erdoğan döneminde de giderek büyüyen bir katılımla gerçekleşti. Artık uluslararası yerli ve yabancı isimler bu şölende boy gösterirken, kategoriler ve ödüller artırıldı, IAAF, AIMS gibi dünya atletizmini yöneten kuruluşlardan tebrik ve destek yağmaya başladı.
1998 yılındaki Avrasya'da rekor kırılarak yaklaşık 150 bin kişi Asya'dan Avrupa'ya geçti. Bu yıl içerisinde geçmişten gelen birikim, 500 kişilik hazırlık komitesinin elinde çok iyi değerlendirildi. Artık Avrasya, tam anlamıyla dünya atletizminin en önemli organizasyonlarından biri haline gelmişti.

Avrasya tarihinin katılımı en az koşusu 2001 yılında yaşandı. Bu tarihe kadar yaptığı başarılı organizasyonlarla kamuoyunda büyük beğeni toplayan ve gerçek bir atletizm şölenine imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yönetmelik engeliyle karşılaştı. Maratonu düzenlemeye Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Atletizm Federasyonu talip oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi devreden çıkarıldı. Sönük tanıtım ve kötü organizasyon nedeniyle İstanbullular da Avrasya'ya ilgi göstermedi ve katılımcı sayısı 1500'de kaldı. Bu rakam, koşuların tarihindeki en düşük katılımı ifade ediyordu. Bu olumsuzluklara rağmen 7 üyeli Dy'ddnönü Stadyumu'nda vatandaüzenleme Komitesi'nde yer alan Büyükşehir Belediyesi, üzerine düşen her görevi eksiksiz yerine getirdi.
Avrasya'nın içinde düştüğü bu durum yerli ve yabancı basında geniş şekilde yer aldı ve 2002 tarihinde organizasyon yetkisinin yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi istendi. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Erdoğan Toprak'ın sağduyusu ile, Türk atletizmine ve İstanbul'un tanıtımına katkı hedefiyle, Avrasya yeniden ehil ellere verilmiş oldu.


İSTANBUL (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 11:33:10
Güncelleme :10 Ekim 2004 Pazar 14:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?