4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Avrupa'nın en büyük adliyesi açıldı

İSTANBUL ADALET SARAYI ADALET BAKANLIĞI'NA TESLİM EDİLDİ

Çağlayan'da yapımı tamamlanan İstanbul Adalet Sarayı'nın Adalet Bakanlığı'na teslim töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Adalet Bakanlığı'nın son yıllarda hizmet binalarındaki yetersizliği gidermek amacıyla önemli bir proje başlattığını belirterek, "Bu muhteşem binanın küçük bölümünü izlerken de bu ihtişamı göreceksiniz. Bu binalar sadece fiziki büyüklüğü değil devletin ve milletin adalete verdiği önemi de ifadesidir. Adliyelerin çağın gereçlerine uygun şekilde inşa edilmesi, adalete olan güven ve saygıyı pekiştiriyor" dedi.

Hukukun toplumsal düzenin temeli, bireysel hak ve özgürlüklerin garantisi olduğunu ifade eden Engin, "Bir ülkede hukuk sistemi ne kadar sağlıklı ise iç barış da o kadar garanti altındadır. Toplumun huzur ve barış içinde yaşaması ancak eksiksiz ve zamanında gerçekleşen adalet sistemi ile mümkündür. İnsan hakları ve özgürlükler ancak hukukun üstünlüğünü kabul eden bir devlet anlayışı ile güvenlik altına alınır" diye konuştu.

Halkın yargıdan beklentisinin, devam eden davalarının en kısa sürede sonuçlandırılması olduğunu kaydeden Aykut Cengiz Engin, şunları söyledi:

"Adalet bu şekilde gerçekleştirilirse anlamlıdır. Geciken adaletin hakim ve savcılarımızın vicdanlarında yara açmadığı düşünülemez. Tüm yargı teşkilatımız adeta bir dava seli ile karşı karşıya bulunmasına rağmen hakkımızda yapılan eleştirileri doğru buluyoruz. Bu şartların sorumlusu sadece hakim ve savcılar değildir. Hiçbir hakim ve savcı bilerek ve isteyerek bu sonuçların oluşmansa izin vermez. Yargıda düzenli bir çalışma; mevzuat, insan kaynakları ve fiziki altyapıya bağlıdır. Mevzuat ve insan

kaynakları yeterli olsa bile fiziki altyapının yeterli olmaması, uygulamanın sağlıklı olmasını ortadan kaldırır. Savcılar 20 - 30 metrekare odalarda 2-3 kişi birlikte oturmakta, soruşturma yürütürken diğer arkadaşlarının işlemlerini tamamlanmasını beklemektedir. Bu tür olumsuzlukları halk anlayışla karşılamıştır. Bu olumsuzların bundan sonra aynı anlayışla karşılanmasına imkan kalmamıştır. Bakanlığın son yıllarda yapılan çalışmalarla mevzuat ve insan kaynakları yönünde önemli mesafeler kat ettiğini takdir ile izlemekteyiz. Ancak özellikle ceza hukukumuzda ülke ve çağın koşullarına uygun yeni değişiklikler yapılması gerekmektedir."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Türkiye'nin gücü ve istikrarını daha da pekiştirecek unsurlarından birinin, yargı sorunlarının çözülmesi ve adalet sisteminin güçlendirilmesi olduğunu söyledi. Bakanlık olarak; yargıya olan güvenin temini, hızlı ve adil yargılama için yargı reformunu öncelikli olarak gündeme aldıklarını belirten Ergin, "Bakanlığımız, yargının temel sorunlarını tespit ederek çözümü için yoğun çalışma içine girmiştir. Bu çalışmalar şeffaf şekilde gerçekleştirildi. Fiziki ve teknik altyapı sorunları, mevzuat, insan haklarları, uzun süren yargılama ve zaman aşımı yargının başlıca sorunları. Bakanlığımız bu konularda önemli çalışmalar yapmıştır" açıklamasında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, yargının görevinin hakkı haklıya teslim etmek olduğunu belirterek, "Yargıya kim önem verdi kim vermedi bunun hakkının tespit edilmesi lazım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2011 Cuma 15:55:04
Güncelleme :4 Mart 2011 Cuma 18:11:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf kenç IP: 178.233.204.xxx Tarih : 4.03.2011 19:35:37

İçinde adalet olmayan adalet sarayı ve şaibeli bir adalet bakanı Allah bir dese inanmam.