3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Ayakkabıya pasaport veren laboratuar

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV), KOSGEB ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak projesi AYARGEM Akredite Kalite Kontrol Laboratuvarı düzenlenen bir törenle açıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TASEV Başkanı M. Yalçın Egemen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve sektör temsilcilerinin katılımıyla açılışı yapılan AYARGEM Akredite Kalite Kontrol Laboratuarı, ihraç ve ithal edilen ayakkabıların uluslar arası alanda akredite olan testlerini yapacak.

Açılışta bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de yapılan ihracatın yüzde 90'ının sanayi mamullerinden oluştuğunu, bunun da yüzde 30-35'inin ileri teknoloji ürünü olduğunu söyledi. Bugün gelinen noktada Türkiye'nin kalite ve akredite kelimelerini öğrendiğini vurgulayan Zafer Çağlayan, "Türkiye 24 saniyede bir aracın üretildiği bir ülke haline geldi. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Ancak gerçekleşecek rakam bu hedefin çok daha ötesinde olacak"
dedi.

PASAPORT ŞUBESİ GİBİ ÇALIŞACAK
Zafer Çağlayan, açılışını gerçekleştirdikleri laboratuarın ayakkabının bir yerde pasaport şubesi gibi çalışacağını ifade etti. Konuşmasında KOBİ'lere sağlanan desteklerden de bahseden Çağlayan, KOSGEB'i yeniden yapılandırdıklarını, KOSGEB'in direk KOBİ'lere hizmet vereceğini ve KOBİ'lere balık tutmayı öğreteceğini belirtti.

TASEV Başkanı M. Yalçın Egemen ise dünyanın en büyük üreticilerinden olan Türk ayakkabı sektörünün yüksek teknolojiye dayalı önemli bir ihtiyacının karşılandığını söyledi. Egemen, Türkiye ayakkabı sektörünün 20 yıldır hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu ve dünya pazarlarında üretim kapasitesi ve kalitesiyle bir yer edinmeye çalıştığını belirterek, Çin ve Uzakdoğu ürünlerinin yarattığı haksız rekabetin son yıllarda üreticileri sıkıntıya soktuğunu ancak yıldıramadığını bildirdi.

2,5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET, 300 BİN KİŞİYE İŞ
Türk ayakkabı sektörünün, 2,5 milyar dolarlık iç ve dış ticaret hacmine sahip olduğunu anlatan Egemen, 300 bin kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti.
M. Yalçın Egemen TASEV-KOSKEB ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın AB ile ortak yürüttüğü toplam 3.1 milyon euro'luk projeyle kısa adı AYARGEM olan Ayakkabı Araştırma Geliştirme Merkezi'nin kurulduğunu hatırlattı.

AB ile ortak başlayan ve 2006 yılında sona eren bu projenin devamı için TASEV-KOSGEB ve MEB'in yeni bir projeye imza attığını ifade eden Egemen, bu işbirliği neticesinde resmi açılışı yapılan AYARGEM Akredite Kalite Kontrol Laboratuarı'nın ülkeye kazandırıldığını anlattı. M. Yalçın Egemen, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜKETİCİ KORUNACAK İHRACAT KOLAYLAŞACAK
"Açılışını yapacağımız ayakkabı laboratuarımız Ayakkabıcılık Eğitim Enstitüsü Projesi çerçevesinde kurulmuştur. Laboratuarın kuruluş amacı, ayakkabı ve ayakkabı yan sanayinde faaliyet veren firmaların üretim sırasında kullandıkları ürünlerin kalite kontrollerinin yapılması ve özellikle hem ihracat hem de ithalat yapan firmaların ürünlerinin uluslar arası standartlara uygunluğunun tespit edilmesidir. Böylelikle tüketicinin korunması açısından ithal edilen ürünlerin kalitesi kontrol edilmiş, ihraç
ürünlerinin de uluslar arası standartlara uygunluğu tespit edilmiş, verilecek raporlarla ihracatı kolaylaştırılmış olacaktır. Bir anlamda bu laboratuar ülkeye giren ve çıkan ayakkabının pasaportunu verecek."

AYARGEM bünyesinde kurulan ve 9 testi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olan laboratuarda 2008 sonuna kadar 40 test daha akredite olacak. Bitmiş ayakkabı ve ayakkabıyı oluşturan malzemelerin; deri, kösele, sentetik taban ve taban malzemelerinin, ökçe ve ökçe malzemelerinin fiziksel ve kimyasal testlerinin yapılıp standartlara uygunluğunun tespit edildiği laboratuarda konusunun uzmanı kimya mühendisleri hizmet veriyor.

AYARGEM Akredite Kalite Kontrol Laboratuvar'nda yapılan 71 adet testten bazıları şöyle: "Bütün ayakkabıda dinamik su geçirgenliği, saya ve taban yapışma dayanıklılığı, "ROSS" taban malzemesinde enseme ile kesik büyümesine karşı direnç testi, taban esneme dayanımı, yoğunluk tayini, tabanlarda yırtılma mukavemeti, SHORE tayini, renk haslığı deneyleri, ökçe yorulma testi, sırça dayanımı ve gerilebilirlik tayini, derilerde dinamik su geçirmezlik tayini, köselenin suya direncinin tayini, deride PH tayini, deride krom oksit tayini."

.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 12:44:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?