30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Ayasofya iskeleden kurtuluyor

Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, müzenin ana kubbesinin 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren iskeleden kurtulacağını bildirdi.

Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, müzenin ana kubbesinin 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren iskeleden kurtulacağını bildirdi.

Dursun, yaptığı açıklamada, bu yılın başında kurulan iskele ile kubbedeki mozaik restorasyonunun son rötuşlarının yapıldığını söyledi.

Binanın dikkatle incelendiğini belirten Dursun, "Eğer herhangi bir tarafında kusma, mozaik dökülmesi, dış yüzey içerisinde kabarma, nem gibi müdahale gerektiren bir şey olmazsa müzenin ana kubbesi, 19 Ekimden itibaren iskeleden kurtulacak" diye konuştu.

İskelenin parça parça söküleceğini ve sökme işleminin 20-30 gün süreceğini tahmin ettiklerini aktaran Dursun, diğer restorasyon işlemleri için müzenin başka noktalarına küçük bir iskele kurulacağını kaydetti.

Dursun, şöyle devam etti:

"Biz şunu garanti ediyoruz. Ayasofya'da üzerinde çalışılmayan, boş duran iskele kalmayacak. Benim şahsen en büyük sıkıntım buydu. İskele müzenin içinde sürekli durmasına rağmen çalışma olmuyordu. İskele sanki dekormuş gibi duruyordu. Biz buna şiddetle karşı olduğumuz için müdahale ediyoruz. İskelenin işi biter bitmez sökülmesi ve eğer kullanılacaksa başka yere taşınması ya da dışarı çıkarılmasına yönelik bir politikamız var. Öyle bir hayalet görüntüsü, böyle bir tarihi esere hiç yakışmayan bir görüntüydü."

Müzede çeşitli dönemlerde iskeleler kurulduğunu anlatan Dursun, "Bu iskeleler uzun süre kalıcı iskeleler oluyordu. Sürekli bir çalışma olmuyordu. Ama iskele hep kalıyordu, çünkü iskele kurmak, kaldırmak çok zor" diye konuştu. Dursun, bugüne kadar bu şekilde gelindiğini ifade ederek, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti listesine girmesi ve 2010 Ajansı'nın kurulmasının, Ayasofya Müzesi'ne birtakım maddi imkanlar sağladığını söyledi. Bu sayede şu andaki iskelede işlerin hızlandığını aktaran Dursun, müzenin artık boş iskelelerden meydana gelmediğini belirtti.

Haluk Dursun, iskeleyle yapılan restorasyonlarda nem, kabarma, dökülmelere karşı müdahaleler olduğunu anlatarak, aynı zamanda sıvaların sağlamlaştırıldığını, sıva altındaki yapının enjeksiyon şeklinde kuvvetlendirildiğini ve hiç bir yabancı madde kullanılmadan mozaiklerin temizlendiğini aktardı.

Tasvirler yeniden seyre açılıyor

Restorasyon işlemleri sırasında üzeri sıvayla örtülü mozaiklerden bir tanesinin temizlenmesiyle melek figürünün ortaya çıktığını ve yeniden seyre açıldığını hatırlatan Dursun, "Bunun gibi birkaç tane daha var. Daha önce açılmasına lüzum görülmemiş, temizliği yapılıp bırakılmış veya tam olmadığı için kompozisyonu bütünlenmeyen mozaikler var. Bunların da zaman içinde tekrar ortaya çıkarılması söz konusu olabilir" diye konuştu.

Dursun, müzenin dış yüzeyindeki çalışmaların da parça parça, cephe cephe devam ettiğini kaydetti.
 

 

....
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 09:18:18
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 09:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?