3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Bab-ı Ali'de enerji konuşuldu

Siyaset, ekonomi, basın ve iş dünyasının ileri gelenlerinin platformu olan Bab-ı Ali Toplantıları çerçevesinde alternatif enerji kaynakları görüşüldü.


Türkiye'nin en köklü ve açılımlı "think tank" organizasyonu sayılan ve ilk kez 1990 yılında "etkin bir düşünce merkezi" olarak bir grup gazeteci tarafından yapılandırılan Bab-ı Ali toplantılarının 2008-2009 dönemi, Çırağan Sarayı'nda başladı. "Alternatif Enerji Kaynakları, Gelişen Eerji Koridorları ve Türkiye'nin Rolü ve Durumu" başlıklı toplantıda, doğalgaz ve elektrik zamları, TETAŞ'ın indirim talebi, özel sektör şirketlerinin doğalgaz ithalatına izin gibi konular masaya yatırıldı.

Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, katılımcıları doğalgaz, elektrik zamlarıyla ilgili bilgilendirirken, alternatif enerji kaynakları konusunda hükümetin çalışmalarını anlattı.


Toplantıda Doğalgaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Tuğrul Erkin, Hidroelektrik Santralleri Sanayi ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Teoman Aktürk, Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Eriş, Petrol Platformu Derneği Başkanı Nusret Cömert, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Murat Sungur Bursa'da birer konuşma yaparak enerji konusunda Türkiye'nin neler yapması gerektiği hakkında katılımcılara sunumlar yaptı.


Yaklaşık 3 saat süren konuşmaların ardından toplantıda sorulan sorular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen tarafından yanıtlandı.
Çimen, dünya ortalamalarıyla karşılaştırıldığında, doğalgaz konusunda Türkiye'de talep artışının yükseldiğini söyledi. Yüksek talep artışını karşılamak için kaynaklar geliştirilmesi gerektiğini belirten Çimen, "Bu konuda finansman temin edilmeli. Biz enerji sektöründe ciddi yapısal dönüşüm projelerini uygulamaya gayret ediyoruz. Enerji arz güvenliğine yönelik politikalar geliştirilmeli. Bu yönde politika ve stratejilerimizi geliştiriyoruz, geliştirmeye de devam edeceğiz" dedi.

Doğalgaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Tuğrul Erkin ise Türkiye'nin çevresinde dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunduğunu söyledi. Erkin, dünyanın en büyük doğalgaz tüketicilerinin de Türkiye'nin yakınında olduğunu belirterek, "Kaynak ve tüketim konusunda bütün yollar Türkiye'den geçiyor. İran ve Irak çok önemli birer potansiyeldir. Bu nedenle özellikle İran'la olan siyasi sorunların çözülmesi lazım" diye konuştu.


Bab-ı Ali Ekonomik Politik Kültürel Hizmetler A.Ş. yönetiminde profesyonel olarak devam eden Bab-ı Ali toplantıları, 7 Temmuz 2009 tarihine kadar yapılacak 6 oturum ile devam edecek.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 23:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?