4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Babacan, Amerika'ya gitti

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin dünya istikrarına, barışa ve güvenliğe büyük katkı sağladığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi üyeliğini hak ettiğini ifade etti.


Dışişleri Bakanı Babacan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri için Newyork'a gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yapan Babacan, Türkiye'nin dünya barışına büyük katkı sağlamasına rağmen 47 yıldır BM Güvenlik Konseyi'nde yer almadığını söyledi.


2009-2010 yıllarında yapılacak geçici üyelik için Türkiye'nin adaylığını koyduğunu kaydeden Babacan, "Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'ne en son 1961 yılında üye olmuş ve sadece 1 yıllığına. Dolayısıyla 47 yıldır Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmiyor. Türkiye'nin dünyada barışa, güvenliğe, istikrara katkısı büyük olmuştur. Şu anda Türkiye Afganistan'da, Kosova ve Bosna Hersek'te bulundurduğu askeri gücüyle bizzat barışa katkı yapmaktadır. Çok daha uzak coğrafyalarda Türkiye'ninbarışla ilgili, istikrarla ilgili önemli katıkları var. Şöyle yakın coğrafyamıza bakacak olursak Kafkaslarda, Balkanlarda, Ortadoğu'da, Orta Asya'da, Afganistan ve Pakistan gibi daha uzak ülkelerde Türkiye'nin barış için, istikrar için, huzur için çok önemli girişimleri var" dedi.


Türkiye'nin dış politika konusundaki açılımları ve uzak coğrafyalardaki önemli sorunların çözümü konusunda yaptığı katkının dünyanın takdirini kazandığını belirten Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğini hak ettiğini vurguladı.
BM'de şu an 192 üye ülkenin bulunduğunu hatırlatan Bakan Babacan, şunları söyledi ; "Seçilebilmek için en az 128 ülkeden destek alabilmemiz şart. Oy kullanacak kişiler genelde ülkelerin BM nezdindeki daimi temsilcileridir. Türkiye, Batı Avrupa ve diğer ülke grubunda yer alıyor. Bu gruba ayrılmış güvenlik konseyinde 2 sandalye var ve bu iki sandalyeye talip olan 3 ülke Avusturya, İzlanda ve Türkiye. Yani bu seçimler sonucunda üç ülkeden ikisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki yerini alacak. Biz 2004 yılından bu yana yoğun bir çaba gösteriyoruz ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız da bu konu üzerinde çok büyük çaba harcadılar. Yine ben son bir yıl içerisinde görüştüğüm 150 ülkenin dışişleri bakanıyla bu konuları da ayrıca görüşerek desteklerini istedim.''

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 14:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?