1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Babacan, Ortadoğu gezisine çıktı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ortadoğu'da etnik ya mezhep temelinde bölünmelerin kesinlikle karşında olduklarını "Sözde ermeni soykırım yasa tasarısıyla ilgili olarak israil'de temaslarda bulunacağım" dedi. 

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Suriye, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü kapsayan Ortadoğu turuna Suriye'den başlıyor. Babacan, Türkiye'den hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. 

Ortadoğu bölgesinde yapacağı ziyaretler dizisinin ilk bölümüne başladığını dile getiren Babacan, 4 günlük gezisinin Suriye, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü kapsadığını belirtti. Ekim ayı içinde bayramdan sonra başka ülkelerle programları olduğunu dile getiren Babacan, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini belirten Babacan, "Başta Filistin meselesi ve Irak'taki gelişmeler olmak üzere tüm bölgeyi etkileyebilecek sorunlarla karşı karşıyayız. Irak, komşular ülkeleri G8-P5 ülkelerinin dışişleri bakanlarını Irak'taki bir konferansa toplantıya davet ettik. Irak'taki durumun irdelenmesi, Irak'ın geleceği ile ilgili tartışmalar yapılmasını, Irak'taki durumun iyileştirilmesi bakımından bu konferansın önemli bir dönemeç olduğunu düşünüyoruz. Türkiye barış ve istikrarın gelişmesi yönündeki çabalara her zaman olarak faal ve yapıcı katkıda bulunmaya devam edecek. Bölge ülkelerinin arzuları da bu yönde" dedi. 

Yapacağı temaslarda söz konusu bölgesel ve uluslararası konularla ilgili ziyaretler gerçekleştireceğini dile getiren Babacan, "Önemli ilerlemeler kaydedilen bu ülkelerle olan ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve çeşitlendirmesi amacıyla hangi adımları atabileceğimizi muhataplarımızla değerlendireceğiz. Hükümetimizin Ortadoğu tutumu bazı temel esaslara dayanır. Bölgede en geniş ve katılımcı bir siyasi diyalog ortamının oluşmasına ve bu sayesinde krizlerin çatışmayla değil diyalogla çözülmesini istiyoruz. Tüm taraflar için mutlak güvenlik anlayışının yerleşmesini istiyoruz. Güvenlik her ülke için her taraf için alınmalı. Karşılıklı ekonomik bağlılıkların karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini pekiştirilmesini arzu ediyoruz. Etnik ve dini toplumlar arasında çoğulcu kültürel bağların muhafaza edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Etnik ya da mezhep temelinde bölünmelerin kesinlikle karsısındayız" ifadelerini kullandı. 

Babacan, Ermeni yasa tasarısı ile ilgili olarak ta Başbakanla ABD'de bulundukları sırada gerekli girişimleri yaptıklarını ve halen de yapmaya devam ettiklerini belirterek İsrail'i ziyareti sırasında da gerekli temasları yapacağını belirtti. Babacan, tasarının iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verebileceğini farklı bir sürece sokabileceğini yine Türk halkının algılamasında önemli sıkıntılara yol açabileceğini defalarca ABD'de belirttiklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 15:29:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?