3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Babıali Şenlikleri başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından, Eminönü Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Babıali Şenlikleri”nin ilki Sultanahmet'teki Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda başladı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, okurlarla gazeteleri, dinleyicilerle radyoları, izleyicilerle televizyon kanallarını buluşturmak amacıyla düzenlenen şenliğin açılışını, TGC standı önünde kurdele keserek gerçekleştirdi.

Güler, alanda kurulan sahnede yaptığı konuşmada, Osmanlı döneminde “yüce kapı” diye anılan Babıali'nin 1730'lu yılların başından itibaren sadrazamlık makamının merkezi olduğunu, basın ve yayın organlarının da bölgede toplanmasıyla Babıali'nin basınla özdeş bir isim haline geldiğini anlattı. 

Babıali'nin o zamanlardan günümüze halkın belleğinde kültürün, sanatın, yazar, çizer ve düşünürlerin bulunduğu bir yer olarak yerleştiğini, sıcak ve sevecen tarihi dokusunun hafızalardan silinmediğini dile getiren Güler, “Babıali ve basın, halkın hafızasında hala birlikte yer etmektedir. Babıali geleneğinin gelecek kuşaklara da aktarılması amacıyla düzenlenen etkinliğin bugün açılışını yapıyoruz. Bu geleneksel etkinliğin daha da yaygınlaştırılarak, gelişen etkinliklerle daha da zengin hale gelmesini diliyorum” diye konuştu.

TGC Başkanı Orhan Erinç de Türkiye'de gazeteciliğin başlama tarihi tartışmalı olsa da ilk gazetenin yayınlandığı 1831 yılının Türk gazeteciliğinin başlangıcı olarak kabul edilebileceğini ve bu tarihten itibaren merkezin hep Babıali olduğunu anlattı.

“OLANAKSIZLIKLAR BABIALİ'YE DÖNÜŞÜ ENGELLİYOR” 

Gazetelerin ve burasının bir kültür merkezi olmasını sağlayan yayınevlerinin artık taşınmış olduğunu hatırlatan Erinç, “Bizim amacımız, TGC olarak Babıali'nin yeniden yayınevlerinin, gazetelerin ve televizyonların merkezi olarak anılmasını sağlamak. Olanaksızlıklar yayın organlarının yeniden Babıali'ye dönmesini engelliyor. Eskiden çeşitli gazetelerin büroları vardı. Onlar da giderek azaldı. Bu nedenle, Babıali kavramını yeniden hayata geçirmek, yayın organlarını, kültür üretenleri en azından yılda bir kez olsun bir araya getirmek ve Babıali nostaljisini yaşatmak adına böyle bir etkinlik düzenledik” diye konuştu.

Erinç, etkinliğin gerçekleştirilmesine çok sayıda kuruluşun katkıda bulunduğunu da belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ise bu yıl ilki gerçekleştirilen şenliğin “tarihe geçeceğine” inancını dile getirerek, Babıali'nin tarihi dokusunu hatırlatmak için yılda bir kez değil tüm yıla yayılan etkinlikler yapılmasını arzu ettiğini vurguladı.

Er, “Bu terk edilen bölgeyi yeniden yaşanılır hale getirelim. Ortaya attığım bu kıvılcımı tutuşturduğu için TGC'ye de gerçekten teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışa, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, eski İçişleri Bakanlarından ve İstanbul'un önceki valilerinden Cahit Bayar ile Kutlu Aktaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

AA'NIN ÖDÜLLÜ FOTOĞRAFLARI SERGİLENİYOR

Şenlikte, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Aydın Doğan'ın da aralarında bulunduğu bazı davetliler, Anadolu Ajansı (AA) standında Ajansın fotomuhabirlerinin ödül kazanmış fotoğraflarının yer aldığı mini sergiyi, AA İstanbul Bölge Müdürü Ümit Kanoğlu'nun ev sahipliğinde gezdi.

Törenin ardından, İstanbul Valiliği bahçesinde açılış kokteyli gerçekleştirildi. Kokteyle İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da katıldı.

Babıali Şenlikleri'nde, aralarında Milliyet, Akşam, Türkiye, Dünya, Sabah ve Yeniçağ'ın da bulunduğu gazetelerin, Timaş, Carpe Diem, Doğan Kitap gibi yayınevlerinin, Alem FM, Best FM gibi radyoların yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi, Turizm Yazarları Derneği, Kamil Koç otobüs firması, İstanbul Ticaret Odası'nın da stantları yer alıyor.

Ödüllü belgeseller, konserler, dans gösterileri ve DJ performanslarının da sunulacağı şenlik, 22 Haziran Pazar gününe kadar ziyaretçilere açık olacak.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 12:30:05
Güncelleme :17 Haziran 2008 Salı 12:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?