4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Baca zehirlenmelerine karşı uyarı

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, insan sağlığını tehlikeye sokan ve ölümlere de yol açan baca gazı zehirlenmelerine dikkat çekerek, "Zehirlenmeler, doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur" dedi. 

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan yaptığı yazılı açıklamada, baca gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Aslan açıklamasında, "Doğalgaz zehirsiz bir gazdır. Yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenme ve havasız kalma doğrudan doğalgazla ilgili değildir. Zehirlenmeler, doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin standartlara tam uygun olmaması nedeniyle zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması veya iptal edilmesinden dolayı görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur" dedi. 

Aslan, vatandaşların bu konuda ihmalkar davrandıklarını, kışa girmeden baca temizliğini yaptırmadıklarını ve sonra da üzücü olaylarla karşılaştıklarını belirterek, şu uyarılarda bulundu:
"Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz. Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür ve odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla oluşan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Oluşan bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve cihazların, boruların bulunduğu mahalle yayılmasına yol açmaktadır. Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir." 

Aslan, doğalgaz kullanıcılarını, İGDAŞ'a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda da vatandaşları uyararak, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı da istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 11:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?