4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bahçeşehir Üniversitesi-İşkur projesi

İstihdam paketinden sonraki İŞKUR'un daha önceki İŞKUR'dan çok farklı olduğunu ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Adeta tozlanmış İŞKUR'un istihdam paketinden sonra çok önemli işler göreceğine inanıyorum" dedi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Mesleki Teknik Eğitimi Geliştirme Merkezi (METGEM) ve İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü'nün ortak eğitim projesi çerçevesinde bakıcı anne yaşlı ve hasta bakımı alanlarında eleman yetiştirmeye yönelik programın tanıtımı, bugün Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülkü Arıboğa katıldı. 

Toplantıda konuşan Bakan Çelik, işsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğunu ve dünyada bugün 190 milyon işsiz bulunduğunu kaydetti. 

Çelik, "Kısa süreli çalışmayı da buna katarsak 500 milyon işsiz var. Küresel krizi de buna katarsak bu rakamların nerelere varacağını önümüzdeki süreçte göreceğiz. AB ortalaması, işsizlikte yüzde 8, biz de ise işsizlik oranı 2007 sonu itibariyle yüzde 9,9" dedi. 

Birçok ekonomik göstergede son 5-6 senedir ciddi bir iyileşme gözükse de işsizlikte aynı oranda bir iyileşmenin olmadığı yaklaşımının doğru olmadığını söyleyen Çelik, "İşsizlik oranı 2002 yılında 10.3 civarındaydı 2007'de ise 9.9. Türkiye'de her yıl 700 bin kişi işgücü piyasasına katılıyor. 2002 yılında toplam istihdamın yüzde 38'i kırsal alanda yani tarımda gerçekleşti. 2007 sonu itibariyle bu oran yüzde 26'ya düştü. 

Kırsalda ücretsiz aile işçisi olarak çalışan vatandaşlarımız, kente geldiklerinde
gerçeklerle yüzleşiyor. Bu kişiler kentte işsiz olarak gözüküyor. Gelişmiş ülkelerde tarım kesimindeki istihdam yüzde 5 ile 10 arasındadır. Bizde ise bu oran yüzde 26. Demek ki hala kırsaldaki işgücünün kente göç etmesi gerekmektedir. Türkiye şartlarında bunun yüzde 15'lere çekilmesi gerekmektedir" diye konuştu. 

Kırsaldaki işsizlerin gelir düzeyinin artması ve daha mutlu yaşamaları için kente gelmesi gerektiğini kaydeden Çelik, Mesleki yeterlilikten yoksun olmak iş bulmada sıkıntılar oluşturuyor. Kırsaldan gelecek olanların ağırlıklı olarak hizmet sektörüne yönlendirilmesi gerekiyor. Veriler böyle gösteriyor" şeklinde konuştu. 

İstihdam paketinden sonraki İŞKUR'un daha önceki İŞKUR'dan çok farklı olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Adeta tozlanmış İŞKUR'un istihdam paketinden sonra çok önemli işler göreceğine inanıyorum" dedi. 

Mesleki eğitim programlarına 300 trilyonluk bir kaynak aktardıklarını belirten Çelik, son iki yıl içinde 25 bin kursiyere eğitim verildiğini belirtti. Eğer ihtiyaç olursa bu kaynağı 500 trilyona çıkaracaklarını da söyleyen Faruk Çelik, işini iyi yapan bir iş gücünün bu şekilde sağlanacağını, kursiyerlerin ayrıca 260 YTL aylık alacağını söyledi. 

İşsizleri İŞKUR'a kayıt olmaya davet eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, kadın istihdamının az olduğunu işaret ederek, "Kadınlarımızın istihdamına önem vermeliyiz. Kadınlarda üniversite mezunu olup da işsiz olanların payı yüzde 12" dedi.
Kaçak işçi sorununu dünya sorunu olarak değerlendirdiklerini söyleyen Çelik, "Bu konuya daha duyarlı yaklaşmalıyız. O yoksul ülkelerde yaşayanlar da insan. İnsan onuru esas alınırsa, bu çirkin görüntülerden kurtuluruz. Kaçak işçilerin artması, zenginin de rahatının kaçması demek" diye konuştu. 

İstihdam paketini, global krizin yoğunlaşmasından önce açıkladıklarını hatırlatan Bakan Çelik, istihdam paketinin küresel kriz ve parti kapatma tartışmalarının olduğu bir döneme denk gelmesini talihsizlik olarak değerlendirdi. Paketin bu yüzden gündemin gerisinde kaldığını ifade eden Çelik, "1 Ekim itibariyle işveren sigorta primlerinde 5 puanlık indirim söz konusu. Bu ayın sonu itibariyle işverenlerimiz yüzde 5 oranında daha az işveren sigorta primi ödeyecek. Bu oran önemli bir motivasyon sağlar. 18 yaş üstü bayanlar istihdam edildiğinde tüm sigorta primini devlet karşılayacak" dedi. 

Tuzla'daki işçi ölümlerine de değinen Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "1 Ocak 2009'dan itibaren ağır şartlarda ve tehlikeli mesleklerde çalışanlar sertifikasız çalışamayacak. Tuzla'da çalışanlar sertifika alsın diye 6 ay süre tanımıştık. Bu yılbaşından itibaren sertifikası olmayanlar, ağır işlerle çalışamayacak" açıklamasında bulundu. 

Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri bakıcı anne projesi çerçevesinde bayanlara istihdam sağlayacaklarını kaydeden Çelik, "Türkiye'de çok sayıda kaçak bakıcı annelik yapan işçi var. Şu anda bu yüzden 90 bin kişi sınır dışı edilmiş durumda. Bu mesleğe Türkiye'de yaşayan bayanlarımızı yönlendirmeliyiz" diye konuştu. 

İşsizlik konusunda krizin etkisiyle Türkiye'de panik yaratacak bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Çelik, 1"Temmuz - Ağustos ayı itibariyle 10-12 bin kişilik bir düşüş var ama bu paniğe neden olmamalı. Ekim ve Kasım ayının verileri asıl krizin etkilerini gösterecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 14:51:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?