2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Bakan Gül,İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs konusunda iyi niyetli çabaları olduğunu belirterek, "Kıbrıs dosyası onun elinde. Giderken iyi bir dosya bırakmasını çok arzu ediyoruz" dedi.
 
Eşi Hayrunisa Gül'ile birlikte Ankara'dan İstanbul'a gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşeceğini söyleyen Bakan Gül, "Kıbrıs dosyası onun elinde. Giderken iyi bir dosya bırakmasını çok arzu ediyoruz. Son gelişmelerle ilgili kendisini daha çok bilgilendireceğiz. O bakımdan bir çok sebeplerle iyi bir ziyaret olacak" dedi.
 
Gül, Annan'la yapacağı görüşmede Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporundaki Kıbrıs konusunun ele alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu "Tabii AB onu direkt ilgilendirmez ama Kıbrıs'daki problemin çözümü ile ilgili esas platform BM olduğu için onun görüşü çok önemli. AB zaten BM'ye bakar. Ayrıca şimdiye kadar çok çalışmalar yapıldı. Genel Sekreter büyük gayretler içinde oldu. Çok iyi niyetli olarak bir plan hazırladı. Eninde sonunda o plan referanduma kondu. Referandumda o planın maalesef Rumlar tarafından reddedilmesi büyük bir sürpriz ve büyük bir üzüntü oldu. Yani büyük bir problemin çözümü ile ilgili fırsat kaçmış oldu. Tabii daha sonra hazırladığı rapor Güvenlik konseyinde de maalesef ele alınıp tartışılamadı. Eminim Genel Sekreter bütün bunları ve son girişimleri de değerlendirecek. Ayrılırken iyi bir dosya bırakacağını tahmin ediyorum" diyerek yanıtladı.
 
Gül, ABD'nin güvenlik konseyinin Filistin konusundaki kararını veto etmesi konusundaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:
 
"Dünyanın buna duyarsız kalmaması gerekir. Bunlar yanlış sinyaller veriyor bölgeye. Halbuki bölgede huzura ihtiyaç var. İki bağımsız devletin yani İsrail ve Filistin bağımsız devletlerinin yan yana yaşayacağı ortamı oluşturmak lazım. Bütün bu davranışlar ve özellikle İsrail'in bölgedeki güç kullanma ve tek taraflı adımlar atması ne yazık ki bölgede beraber yaşama imkanını zedeliyor. Yeni nesiller kinle, nefretle, intikam duyguları ile yetişiyor. Bunlar da tabii geleceği zora sokuyor" 

Başbakan Tayyip Erdoğan'nın tekrar AK Parti Genel Başkanı seçilmesini de değerlendiren Gül, "Partimizin büyük bir başarısıdır. Kısa süre içerisinde AK Parti Türkiye'de iki büyük seçimi kazandı. Türkiye'de köklü reformlar yaptı. Türkiye'deki gerçek dönüşümü sağladı. Hem demokratik reformlar hem ekonomik reformlar. Bütün bunlar tabii ki Sayın Genel Başbakanımızın önderliğinde oldu. Kongre AK Parti Teşkilatları bunun zaten gururunu onurunu yaşıyor. Dolayısıyla bunu kongrede de göstermiş oldular" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2006 Pazar 15:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?