4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bakan yıkılacak dedi ders başladı

Dün yurt genelindeki binlerce okulla birlikte İstanbul Kadıköy’deki Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu’nda da ders zili çaldı. Ancak sabahın erken saatlerinden itibaren çocuklarıyla birlikte okulun yolunu tutan aileler tedirgindi. Bu tedirginliğin kaynağı, diğer aileler gibi çocuklarını belki de hayatlarında ilk kez yalnız bırakmanın tatlı kaygısı değil, güvenliklerinden endişe etmeleriydi. Çünkü çocuklarının gideceği bu okul için daha önce depreme karşı güçlendirme kararı alınmış ancak bir kaç ay sonra yetkililer güçlendirmek yerine okulun yıkılıp yeniden yapılmasına karar vermişti. VATAN’ın haberini doğrulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise okulun deprem riski taşıdığını ancak birinci öncelikli okullar arasında olmadığını söyleyerek okulun kapasitesinin artırılması için yıkılıp yeniden yapılması kararı verildiğini söylemişti.

Okulu inceleteceğiz

Bakanın açıklaması öğrenci velilerinin endişelerini gidermeye yetmedi. Çocuklarının elinden tutup okula getiren aileler, “Bakan okulun riskli olduğunu söyledi ama hâlâ okul için yapılan bir şey yok. Okul riskli ise yıksınlar ya da güçlendirsinler” diye tepkiliydi. Dün anasınıfına başlayan kızını okula getiren Pelin Biricik “Bakan okulun öncelikli yıkılacak okullar arasında olmadığını söyledi ama ’riskli durumda’ da dedi. Yetkililere güvenmiyoruz. Anaokulu velileri olarak karar aldık bir üniversite ile anlaşıp okulu incelettireceğiz. Çıkan raporda okul depreme dayanıksız bulunursa çocuklarımızı göndermeyiz” dedi.

Hesabı kim verecek?


Kızını 1’inci sınıfa kaydettiren Nazlı Şahin de tedirgin annelerden: “Bakan Çelik, okulun riskli olduğunu kabul etti. Riskliyse neden bir an önce yıkılıp yapılmıyor. Ben çocuğumu okula gönderiyorum ama aklım onda kalacak. Ya deprem olursa, bunun hesabını kim verecek?”

Belirsizlik en kötüsü

Bir başka öğrenci velisi Erdoğan Gül ise hiçbir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi: “Çocuğumuzu okula yazdırdık ama güvenli mi değil mi bilmiyoruz. Eğer okul depreme dayanıklı ise bunu bir rapor halinde önümüze koysunlar. Ancak o zaman inanırız. Eğer yıkılıp yeniden yapılacaksa da bir tarih açıklasınlar. Belirsizlik güvensizliğin daha da artmasına neden oluyor.”

İzmir’deki

49 okul

‘çok çürük’


İzmir ve ilçelerinde son yıllarda yapılan, laboratuvar testleri ve fizibilite incelemelerinden geçen 3 bin 589 okul binasından 243’ü “riskli” bulundu. Riskli binalardan 116’sının “çürük”, 4’ünün “çok çürük” olduğu tespit edildi. İzmir’deki okul binalarının depreme dayanıklılıklarını ölçmek amacıyla Bayındırlık İl Müdürlüğüne ait mühendis ve yapı denetim uzmanlarının katıldığı laboratuvar testleri 2006 yılının Eylül ayında tamamlandı. Fizibilite incelemeleri ise 14 Mart 2007’de yapıldı.

Vatan
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?