3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Bakan’ın oğluna da borç vermişti

Hayat-N adlı Ro-Ro gemisinin sahibi olan İstanbul Lines şirketinin yönetim kurulu üyesi Mehmet Koç'un adı daha önce Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın çocuklarına satın alınan gemi için Yıldırım kardeşlere 200 bin euro borç vermesiyle gündeme gelmişti

Bandırma'da batan 'Hayat-N' adlı Ro-Ro gemisinin, İstanbul Lines adlı şirketin alt şirketi Marmara-N Denizcilik Ticaret AŞ'ye ait olduğu, bu şirketin yüzde 50 hissesinin de Suudi Arabistan sermayeli Nesma Holding'e ait olduğu anlaşıldı. İstanbul Lines'ın Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Koç'un adı daha önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çocukları tarafından satın alınan gemi için Yıldırım kardeşlere 200 bin euro borç vermesiyle gündeme gelmişti. Bakan Yıldırım'la birlikte gazeteleri ziyaret eden Koç'un adı Almanya'daki Deniz Feneri e.V. iddianamesinde de geçiyor.

Şirketin yarısı Suudilerin 

Marmara-N Denizcilik şirketinin, batan geminin yanı sıra "Marmara-N" adlı bir gemisi daha var. Mehmet Koç'un dışında firmanın diğer ortakları ise Mehmet Berber, Ercan Göksel, Muhammed Wasıf Hammad (Nesma Holding). 

Ortaklardan Koç'un denizcilik sektöründe başka şirketleri de faaliyet gösteriyor. Koç'un eski şirketi Santour GmbH'nin, Bakan Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım'ın ortağı olduğu şirketle ticari ilişkileri bulunuyordu. Erkan Yıldırım'ın ortağı olduğu Derin Denizcilik, 2002 yılında Santour şirketinin acentesi olarak hizmet verdi. Santour'un, kamuoyunun ilgisini çektiği bir diğer olay da Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait 'Ankara Feribo-tu'nu 28 Mayıs 2003 tarihinde ihalesiz olarak kiraladığının ortaya çıkmasıydı. 

Koç'un adı, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. iddianamesinde, toplanan bağışlarla gemi alımıyla ilgili bölümde de geçiyor. Davanın sanıklardan Mehmet Taşkan, Riga’da açık artırmayla bir feribotun satın alındığını belirtirken, anlatımları iddianameye şöyle yansıdı:
"(Mehmet Taşkan'ın) Çalıştığı eski patronu Santour GmbH sahibi Mehmet Koç telefon etmiş ve Letonya’da demirlemiş olan bir feribotun açık müzayede ile satılacağını ve uygun bir fiyatla satın alınabileceğini anlatmış. 

Koç bu fikri, feribotun birlikte alınabileceğini, Brindisi/İtalya ile Çeşme/Türkiye arasında çalıştırılabileceğini ve bilet satışını da Atlas Media Marketing GmbH şirketi üzerinden satılabileceğini düşündüğü için edinmiş. 

Sanık Mehmet Gürhan gemiyi 1.15 milyon euro karşılığı müzayede usulüyle almış. Koç, geminin kendisine haber verilmeden satın alındığını duyunca çok kızmış. İtalya’da bir aracıdan kendisinin açık artırmayla satılacağından haberinin olduğunu ve bu adamın 120-150 bin dolar aracılık komisyonu istediğini söylemiş ve ödenmemesi halinde mahkemeye başvuracağı tehdidinde bulunmasına rağmen Gürhan hiç kabul etmemiş."

Birçok şirketi var 

Koç, Serhat Feribot İşletmeciliği ve Turizm AŞ adlı bir şirketin de yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Bu şirketin diğer yönetim kurulu üyeleri ise Salih Zeki Çakır ile Erdal Kılıç. Bu şirkete ait Sancak-S feribotu Haydarpaşa-Bandırma limanları arasında İstanbul Lines markasıyla sefer yapıyor. 

Negmar Denizcilik ve Etis Denizcilik adlı şirketler de Mehmet Koç'un ortağı olduğu şirketler arasında bulunuyor.

Denizin attıkları


Batan gemideki 73 kamyonda bulunan tekstil ürünleri, yiyecekler ve oksijen tüpleri Bandırma - Erdek karayolunun 7. kilometresindeki Mezbaha mevkiinde karaya vurdu.
Arama kurtarma çalışmaları sürüyor 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Bandırma Limanı’ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Ro-Ro gemisinin bulunduğu bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü bildirdi. Arama çalışmalarına 1 firkateyn, 1 mayın avlama gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 2 helikopter ve 21 dalgıç devam ediyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 11:26:58
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 12:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?