1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Balık sezonunda hayal kırıklığı

İstanbul Su Ürünleri Hali’ne bu av sezonunda giren hamsi, istavrit, palamut ve çinekop gibi balık türleri, önceki yılların çok altında kaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 1 Eylül 2006 tarihinde başlayarak 15 Nisanda sona eren balık avlanma sezonu, balıkçıların beklentilerine cevap veremedi.

Kumkapı’daki Su Ürünleri Hali’ne 2006 yılında giren hamsi miktarı 20 tonun üzerinde iken, bu rakam 2007 yılının ilk 3 ayında 3 ton 866 kilogramda kaldı. Geçen yıl en iyi sezonlarından birini geçiren palamut da, bu yılın ilk 3 ayında yok denecek kadar azdı. Yine 2006 yılında avlanan çinekop miktarı 4 tona yakınken, 2007 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında sadece 196 kilo 570 gram çinekop avlandı. İstavrit, geçen yıl 4 ton 223 kilo avlanırken, bu sezonunun son 3 ayında 1 ton 635 kilogram avlanabildi.

Su Ürünleri Hali’ne bu yıl hamsi, istavrit, mezgit, tombik ve çinekop gibi balık türlerinden 9 ton 700 kilo 495 gram geldi. Hale geçen yıl giren balık miktarı 42 ton 202 kilogram, önceki yıl 45 ton 299 kilogram, 2004 yılında 26, 2003 yılında da 40 tonun üzerinde olmuştu.

İLK AY İLE SON AY FİYATLARI
Sezon istatistiklerine göre, Eylül ayında ortalama fiyatı 1 YTL olan hamsinin kilosu, 2007 yılının Mart ayında 2,20 YTL’ye kadar yükseldi.
Kasım ayında 4,60 YTL olan çinekopun kilosu, geçen ay 11,10 YTL’ye, 2,20 YTL olan istavritin kilosu da 4 YTL’ye kadar çıktı.
Ekim ayında 17,6 YTL olan lüfer, geçen ay 36 YTL, yine ekim ayında 9,60 YTL olan sarıkanat da mart ayında 20 YTL’den alıcı buldu.
Ekim ayında 14,8 YTL olan kalkan balığının kilosunun da geçen ay 31,40 YTL’ye yükseldiği görüldü.

HAVA VE YANLIŞ AVLANMANIN ETKİSİ
AA muhabirine balık avı sezonunu değerlendiren İstanbul Su Ürünleri Hali Güner Öztürk, havaların soğumaması ve yanlış avlanmalardan dolayı balıkçılık açısından kötü bir sezon geçirildiğini söyledi. Öztürk, sezonun iyi başladığını ve özellikle Marmara Bölgesi’nde hamsinin bol olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Boy yasağına uyulmaması, trolle avcılık yapılması, çinekop balığının 14 santimetrenin altında olmasına rağmen avlanması, fazlaca avlanma gibi sebeplerden ötürü bu sezon balığın az avlanmasının en önemli nedenleri. Halde birçok balık çeşidi vardı ama bol değildi. Bu da balığın bol olduğu dönemlerde haddinden fazla avlanmasından kaynaklanıyor." Bu sezon palamut balığının da beklenenin çok altında çıktığını ve bunun da sebeplerinden birinin aşırı avlanma olduğunu vurgulayan Öztürk, trolle avcılık yapılmadığı takdirde gelecek sezonunun balıkçılık açısından daha iyi geçebileceğine işaret etti.

ESNAFIN GÖRÜŞLERİ
Hal esnafından Aydın Ören de, "Bu sene balıkçıların ve vatandaşların beklentilerine cevap verebilecek balık olmadı. Sezon çok olumsuz geçti. İklim şartları ve bilinçsiz avlanma sektörü çok fazla etkiledi" diye konuştu. Ören, balıkların büyümeden ve çok fazla tutulduğunu kaydederek, trolle yapılan avlanmanın da önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Hasan Purut da, bu sezon tutulan balık boylarının ufak olduğunu belirterek, "Bu tür avcılık yapılmaması lazım. Balığın çok çıktığı zamanda fazlaca tutulması nedeniyle birçok kasa balığın çöpe gittiği oldu" şeklinde konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 13:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?