4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Balıkçıların korkulu rüyası geri döndü

Marmara Denizi’nde, bilim adamlarının bir "deniz anası" türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların "salya" diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren ve geçen yıl Marmara’daki balıkçı teknelerinin başka denizlere gitmelerine neden olan "beyaz jelimsi tabaka", yeniden görülmeye başladı.


Önemli balıkçılık merkezlerinden Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ihracat ağırlıklı faaliyet gösteren Kocaman Balıkçılık’ın ortaklarından Metin Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007-2008 av sezonunun Marmara Denizi’nde avlanan balıkçılar açısından son derece kötü geçtiğini, bunun özellikle balıkçıların "salya" diye tabir ettikleri beyaz jelimsi maddeden kaynaklandığını anımsattı.


Yalçınkaya, ağlarını çekemez duruma gelen, bu yüzden ava çıkamayan balıkçıların büyük bölümünün geçen yıl Ege ve Karadeniz’e gitmek zorunda kaldığını ifade ederek, sorunun av sezonunun yeni başladığı bugünlerde yeniden
baş gösterdiğini bildirdi.


Marmara Denizi’nin kuzeyinde Tekirdağ ve Silivri taraflarıyla, güneyde Marmara Adası civarında, balıkçıların yine "beyaz jelimsi tabaka"yla karşılaştıklarını anlatan Yalçınkaya, bunun sezon için hiç iyi bir haber olmadığını, ancak tabakanın çoğalmamasını ve fırtınalı havalarda dağılmasını umduklarını söyledi.


Yalçınkaya, ilgili bakanlıklar ile üniversiteler ve TÜBİTAK’ın bu konuda çok detaylı araştırma ve inceleme yapması gerektiğine işaret ederek, çözümünün bilimsel açıdan ortaya konulması gerektiğini vurguladı. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin en fazla nüfus yoğunluğuna sahip kentlerinin çevrelediği Marmara Denizi’nin evsel ve endüstriyel atıkların tehdidi altında olduğunu, denizde oksijen oranının giderek azaldığını anlatan Yalçınkaya, Önlem alınmaz ise bu tehlike, sadece balıkçılığı bitirmekle kalmaz, Marmara Denizi’ni ölü bir deniz haline getirir" dedi.


"BALIK BOL, AMA DAĞINIK VE DERİNDE"


Yaçınkaya, ağustos ayında bile çaparilere, ağlara vuran palamut yavrularının, bu yıl balığın bol olacağını gösterdiğini, ancak bereketli av ve balığın ucuzlaması için denizin soğuması gerektiğini söyledi. Deniz suyunun sıcak olduğu dönemlerde balığın dağınık ve derinde olduğuna dikkati çeken Yalçınkaya, "Palamut, çinekop, hamsi, sardalya, kolyoz bol olacak. Ama deniz sularının biraz soğuması gerekiyor. Deniz ne kadar soğursa balık sürüleri o kadar toplu hale geliyor, kümeleniyor, o zaman da iyi av veriyor" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 10:23:39
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 10:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?