3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Balıklar neden karaya vurdu?

İstanbul boğazında kıyıya vuran çok sayıda balık, karaya vurdu. Vatandaşlar durumdan şaşkın. 

Ellerinde kepçelerle balık avlayan vatandaşlar torbalar dolusu balık yakaladı. Balık meraklıları durumu, "Kar suyunun balıkların kulaklarına kaçmasıyla böyle oluyor" şeklinde açıkladı.

İstanbul boğazı boyunca kıyıya vuran balıkları gören vatandaşlar olta kullanmadan gece yarısı kilolarca istavrit ve kefal tuttu.

Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz sahillerine inen vatandaşlar olta atmadan kısa süre içinde kovalarını balıkla doldurdu. Vatandaşlar saatin bir hayli geç olmasına karşın sahile vuran balıkları toplamak için birbirleriyle yarıştı.

ZEHİRLİ OLABİLİR TARTIŞMASI

Bu arada kıyıya vuran balıkların zehirli olabileceği ihtimali bazılarının kafasında soru işareti bırakırken, bazıları ise canlı balığın zehirli olmayacağını iddia ederek, "Boğazda akıntı olduğu için, sürekli su aktığı için zehirlenme söz konusu olamaz" diye yanıt verdi.

Balık meraklıları, balıkların kıyıya vurmasını ise "Her kar yağdığında böyle olur. Deniz suyuna karışan kar suyu balıkların kulaklarına karışınca onları sersemletir. Balıklar da kıyıya vurur" şeklinde açıkladı.

DOĞAL BİR DURUM BALIKLAR YENEBİLİR

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, İstanbul Boğazı’nda görülen balık ölümlerinin 10-12 yılda bir meydana gelen doğal bir durum olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul Boğazı’nda soğuk hava nedeniyle orkoz denilen balık ölümlerinin kış aylarında görülebildiğini kaydederek, "Orkoz denilen bu balık ölümleri 10-12 yılda bir meydana gelir. Balıklar soğuktan dengelerini kaybedip ölüyor, bu doğal bir durumdur. Bu durum orkoz akıntısı nedeniyle oluyor" diye konuştu.

Akıntıdan dengesini kaybederek ölen balıkların yenilebileceğini kaydeden Öztürk, "Bu durum belki bugün ve yarın da devam edebilir. Ancak bir iki günü geçmez. Eğer bu durum bir hafta falan devam ederse balık ölümlerinde başka bir neden aramak gerekir" şeklinde konuştu.

Bu arada orkozun, kışın fırtınalı havalar ve özellikle kuvvetli güney rüzgarları (lodos) nedeniyle İstanbul Boğazı’ndaki yüzeysel suların ters yönde akması olduğu ifade edildi.

AA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 11:52:40
Güncelleme :30 Ocak 2008 Çarşamba 11:58:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?