6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Balkaner, Parayı versede hapis yatacak

Yurtbank’ı batırdığı için 34 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılan Balkener hakkındaki gerekçeli kararda çarpıcı saptamalar var: Kültür düzeyi yüksek olanlar, hırsızlığa hukuki kılıf buluyor. Balkener bir değil, binlerce kez suç işledi.

34 yıl 7 ay hapis cezası yediği mahkemede fenalaşıp, kaldırıldığı hastaneden firar eden Ali Balkaner’le ilgili gerekçeli kararda, "Hırsızlık yapıldıktan sonra anlaşmak suçu ortadan kaldırmaz" denildi. Kararda, "Kültür düzeyi yükseldikçe suça hukuki kılıf taktiği uygulanıyor" yorumu dikkati çekti.

YURTBANK’ı zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada, 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon ağır lira para cezasına çarptırılan Ali Balkaner hakkındaki gerekçeli karar tamamlandı. İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, batık bankalar hakkındaki ilk karar olma özelliği gösteren dava için "Kültür düzeyi yükseldikçe mala karşı işlenen suçlarda hukuki kılıf taktiği uygulandığı, hırsızlık yapıldıktan sonra anlaşma yoluna gitmenin suçu ortadan kaldırmadığı" tespitlerinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Mustafa Akın, üye hakimler Meral Yolmaz ve Sevil Tosun geçtiğimiz hafta açıklanan Ali Avni Balkaner ve 57 arkadaşı hakkındaki hükümlerinin nedenlerini, 140 sayfalık gerekçeli kararlarında açıkladılar. Gerekçeli kararda şu değerlendirmeler yapıldı:

PARALARI İÇ ETTİ:

Suça konu eylemler, ticari ilişkiler kılıfı altında banka kaynaklarının iç edilmesi hareketidir. Birden fazla metod uygulanarak dolandırıcılık suçu gerçekleştirilmiştir. Her bir metod ayrı bir suç işleme iradesinin ürünüdür.

DOLANDIRICILIK KASTI:

Tüm bu suçların hukuki ilişki kılıfı altında gerçekleştiği açık. Gelişen çağımız ve sanıkların kültür düzeyi yükseldikçe mala karşı işlenen suçlarda da hukuki ilişki kılıfının da yoğunlaştığı bir gerçektir. Suç konusu eylemler mahkememiz tarafından salt hukuki ilişki olarak kabul edilmemiştir. Günümüz dünyasında kültür düzeyi yüksek olan insanlar, artık klasik manada iç etme, hırsızlık gibi mala karşı eylemleri basit şekilde gerçekleştirmedikleri görülmektedir. İç edilen meblağın normal banka faaliyetleri sonucunda oluşan zarar olarak kabul etmek de mümkün değildir. Balkaner’in eylemlerini baştan beri dolandırcılık kastı içerisinde zimmet kastıyla devam ettirmiş olduğu ortadadır.

BİNLERCE KEZ SUÇ:

Sanık Balkaner, suç oluşturan eylemleri bir değil, iki değil, yüz değil, binlerce kez gerçekleştirmiştir. Sonuçta bir güven kurumu olan banka, milyonlarca dolar zarara uğratılmıştır. Ülkemizde toplumsal bir yaraya dönüşen bu hareket off-shore mağdurlarının örgütlenmesi sonucunu doğurmuştur. Buna hukuki ihtilaf olarak bakmanın mümkün olamayacağı açıktır. Balkaner bilerek, isteyerek tam bir suç işleme kastı içinde ve bilinçli şekilde hareket etmiştir. Diğer sanıkların da eylemleriyle bu suçlara bilerek isteyerek iştirak ettiklerinde mahkememizce hiçbir kuşku bulunmamaktadır.

ANLAŞMA SUÇU YOK ETMEZ:

Banka tarafından gruba ait 24 şirkete ve Çamlıca Konakları’na verilen usulsüz kredilerde sözleşmelerin oluşturulması Balkaner’in dolandırıcılık eylemini suç olmaktan çıkarmaz. Hırsızlık suçunu işleyen herhangi bir şahsın daha sonradan hırsızlık konusu eşyayı veya eşyaya muadil bir değeri eşya sahibine iade etmesi veya eşya sahibiyle anlaşması nasıl hırsızlık suçunu ortadan kaldırmıyor ise olayımızda da Balkaner’in baştan beri banka kaynaklarını grup firmalarına aktarmak amacıyla gerçekleştirdiği dolandırıcılık suçunu sonradan hukukiliği tartışma konusu olan bankayla sanık Balkaner arasında düzenlenen pay devir sözleşmesinin varlığı da bu suçu ortadan kaldırmayacağı açıktır.

İnterpol arayacak

EMNİYET Müdürü Ramazan Er, Ali Balkaner’in yurt dışına kaçma ihtimali üzerine, İnterpol tarafından aranması için girişimde bulunulduğunu söyledi. Daha önce batık banka patronlarından Cavit Çağlar ve Kemal Uzan da İnterpol tarafından arananlar listesine girmişti.

‘1.6 milyar dolarım var’ dedi, hálá ödeme yapmadı

GEREKÇELİ kararda binlerce mudiyi yurtdışında kurdurulan off-shore şirketine para yatırmalarını sağlamak ve dolandırılmanın devamı için vadesi gelen ödemeleri yapmak zorunda olduğu belirtilerek "Ödeme yapılmasaydı vadesi gelen mudilerin, yatıracak olan kişilerin bankadan kaçardı. Bankaya el konulması da kadar mudilere ödeme yapılması suçu ortadan kaldırmaz. Balkaner’in 1 milyar 600 milyon dolar mal varlığına sahip olduğunu söylemesine rağmen seneler geçmesine rağmen halen mudilerin parasını ödememiş olması da sanığı dolandırıcılık kastı içinde hareket ettiğinin açık kanıtıdır" denildi.

Gerekçeli karardan çarpıcı yorumlar

Kültür düzeyi yüksek olanlar, iç etme ve hırsızlığa hukuki kılıf buluyor.

Balkaner, baştan beri dolandırıcılık yapmayı hedefledi.

Balkaner, bir kere değil, binlerce kez suç işledi.

Hırsızın eşyayı iade etmesi suçu ortadan kaldırmaz.

Aynı şekilde Balkaner’in dolandırıcılık suçu ortadan kalkmaz.
Hürriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 08:51:16
Güncelleme :25 Aralık 2004 Cumartesi 12:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?