7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Balkaner: Ben hırsız değilim

Yurtbank’ı batırmaktan 34 yıl hapis ve 69 trilyon lira para cezasına çarptırılan Ali Balkaner, 9 gün firardan sonra dün yakalanarak cezaevine konuldu.


34 yıl hapis ve 69 trilyon lira para cezasına çarptırıldığı mahkemede fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve daha sonra kayıplara karışan Yurtbank’ın eski sahibi Ali Balkaner, yakalandı. Hürriyet Medya Towers’a basın açıklaması için geldiğinde, gözaltına alınan Balkaner, ‘Bana kimse hırsız diyemez, hiçbir şey çalmadım’ dedi.

YURTBANK’ı zarara uğratmaktan yargılandığı davada 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon lira para cezasına çarptırılmadan az önce fenalaştığı için kaldırıldığı hastaneden sırra kadem basan Ali Avni Balkaner dün yakalandı. Yakınlarının, ortadan kaybolmasından hemen sonra, ‘İntihar etmesinden endişe ediyoruz’ dedikleri Balkaner, dün kendi deyimiyle, ‘basın açıklaması yaptıktan sonra savcılığa teslim olmak üzere’ öğlen saatlerinde Güneşli’deki Hürriyet Medya Towers’a geldi.

HÜRRİYET’E GELDİ

Binanın dış kapısında taksiden iner inmez, Mali Şube ekibi tarafından gözaltına alınan Balkaner, buradan önce sağlık muayenesi için Haseki Hastanesi’ne, ardından Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Balkaner, şubeye götürülürken, kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, ‘Ben namussuzluk yapmadım. Bankanın içi dolu. Ben içini falan boşaltmadım. Namusum ve şerefim üzerine söylüyorum ben bankanın içini boşaltmadım. Cezaevinden geniş açıklama göndereceğim.’ diye konuştu. Balkaner’in elindeki yeşil poşetin içinde ilaçları ve özel eşyaları bulunduğu bildirildi. Balkaner gözaltına alındıktan bir süre sonra, Avukatı Deniz Ketenci, Balkaner’in kendi el yazısı ile hazırladığı 8 sayfalık basın açıklamasını Hürriyet’e ulaştırdı. BDDK ile anlaşma yapıldığı tarihte hiçbir suç duyurusu ve ceza raporunun olmadığını savunan Balkaner, açıklamasında şunları söyledi:

HIRSIZ DEĞİLİM:

Buna rağmen ben anlaşma yaptım. Yani bana kimse hırsız diyemez. Ben hiçbirşey çalmadım. Sadece dürüst bir işadamı, bankacı olarak riskli kredilerin kapatılmasını istediklerinde aynen kabul ettim ve bankayı almadan çok önce sahip olduğum malvarlığımı hemen devrettim. Şimdi bana kim hırsız diyebilir? Bunu şiddetle reddediyorum.

KAÇMAK İSTEMEDİM:

Ben yine yüce yargının haklılığımı tesbit edeceğine inanıyorum. Hiçbir şekilde kaçmak için uzaklaşmadım. Hayatımdan bir beklentim yoktur. Ancak TMSF ile yapılacak anlaşma için ortaya çıktım, malvarlığım talep edilen borcu rahatlıkla karşılayacak düzeydedir. Katil, gaspçı olmadığım gibi hırsız hiç değilim. Hep dürüst ve basiretli bir işadamı oldum."

BALKANER, BAYRAMPAŞA CEZAEVİ’NE KONULDU



Daha sonra gözaltına alındığı Mali Şube Müdürlüğü’nden çıkartılan Balkaner, Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.



Balkaner, hakkındaki gıyabi tutuklama karanının vicahiye çevrilmesi amacıyla Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkartıldı. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Yurtbank’ın eski sahibi Ali Avni Balkaner, Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu.



"KAÇMADIM"



İstanbul Adliyesi’ndeki işlemleri tamamlanan Balkaner, dün saat 16.45 sıralarında adliyeden çıkartılarak bir polis aracına bindirildi. İlaçları da teslim edilen Balkaner, adliye çıkışında basın mensuplarının yönelttiği sorulara, “Kaçmadım” cevabını vermekle yetindi.

Taksiciye 2 milyar verip evinde saklanmış

AVUKAT Deniz Ketenci, müvekkili Ali Avni Balkaner’in, duruşma sırasında rahatsızlanıp kaldrıldığı hastaneden çıkışta bir taksiciye 2 milyar lira vererek Avcılar’daki evinde saklandığını iddia etti. Ketenci, Balkaner’in İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 34 yıl 7 ay ağır hapis cezasına çarptırıldığı 17 Aralık günü, International Hospital’daki tedavisinin ardından bir taksiye bindiğini, önceden tanımadığı bu taksiciye durumunu anlattıktan sonra, 2 milyar lira verip, Avcılar’daki evinde saklandığını iddia etti. Balkaner’in, emniyetteki, 9 gündür nerede saklandığına dair sorgusunda, ‘Bir garibanın evinde. İsmini vermek istemiyorum’ dediği öne sürüldü.

Bankayı 2 yıldır devlet yönetiyordu

BASIN açıklamasında, 1997 sonu itibariyle bankanın açıldığı günden beri gelen kredilerin tamamının faiziyle birlikte toplam 30 trilyon lira olduğunu savunan Balkaner, şöyle devam etti:

‘Bunun tamamını ben üstlendim ve ondan sonrada bu şirketlere veya bizim gruba hiçbir kuruş bankadan çıkmadı. 6 Ocak 1988’den itibaren bankaya resmen Hazine, Devlet ve onun tayin ettiği Metin Aytaç yönetti. Onun imzasının olmadığı hiçbir işlem yapılmaması talimatı geldi ve uyuldu. Yani bankayı 2 sene bizzat Hazine, Devlet yönetti.’
Hürriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 08:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?