3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Balkanların baş müftüleri İstanbul'da

Kosova, Bosna-Hersek ve Karadağ'ında aralarında bulunduğu 9 Balkan ülkesinin baş müftüleri, İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği sempozyumda bir araya geldi. İnsan Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Türkiye'nin Balkan coğrafyasında küresel ağırlığını hissettirmesi ve bu coğrafyadaki Müslümanlarla tarihi ve kültürel bağlarını yeniden güçlendirmesi gerek" dedi.


Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Karadağ, Yunanistan ve Batı Trakya baş müftüleri ilk kez İstanbul'da bir araya geldi. Balkan ülkelerinin baş müftüleri İnsani Yardım Vakfı tarafından Cevahir Otel'de düzenlenen Balkan Sempozyumu'nda buluştu. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İnsan Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Türkiye'nin Balkan coğrafyasında küresel ağırlığını hissettirmesi ve bu coğrafyadaki Müslümanlarla tarihi ve kültürel bağlarını yeniden güçlendirmesi gerek. Eğer Türkiye isterse Balkanlar üzerindeki oyunları engelleyebilir. Balkanlar'daki barış ve huzura katkıda bulanabilir. Balkanlarda yaşayan 12 milyon Müslüman'da zaten bunu istiyor" dedi.


Yıldırım, Balkanlarda, ABD ve Rusya'nın sürekli istekleri olduğunu belirterek, "ABD ve Rusya'nın henüz istekleri bitmiş değil. Dünyada güç sahibi olmak isteyen ülkeler buralarda bir şeyler yapmak istiyorlar. Balkanlardaki siyasetçilerin, dini liderlerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın bir araya gelmesi gerek. Ancak barış ve huzur bu şekilde sağlanabilir" diye konuştu.


Bugün ve yarın devam edecek sempozyumda Balkan ülkelerinde baş müftülük yapan din adamları, Müslümanların yaşadıkları sorunları masaya yatıracak.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 12:17:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?